Следвайте ни

Агенцията по храните погна търговците на насипен сладолед

viber icon

Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ стартира извънредни проверки  в страната на всички места, които предлагат неопакован сладолед до крайния потребител. Ще се проверяват колички, щандове на открито и други подвижни обекти.

Целта на извънредния контрол е да се проследи спазването на хигиенните мерки. Дали  приборът за разсипване на сладолед е отделен за всеки вид сладолед и дали се съхранява при условия, недопускащи вторичното му замърсяване с бактерии, вируси и алергени. Ще се проверява също дали обектите предлагат пълна информация за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост. По време на проверките ще се вземат проби за лабораторно изпитване по микробиологични показатели за безопасност на храните.

Инспекцията е провокирана от сигнали за липса на хигиена, но не се упоменава от  кои населени места. От БАБХ уточняват, че от началото на 2020 година в производствените предприятия са извършени 161 проверки по официален контрол и една по сигнал. Открити са несъответствия в 3 проби на готов продукт за наличие на ентеробактерии на територията на ОДБХ София град, ОДБХ Добрич и ОДБХ Бургас. Унищожени са всички несъответстващи количества - 68 кг сладолед.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бързаци

Бързаци

01.10.2020 | 03:39

Сладоледа се харчи най-добре януари и февруари. Но пък "мероприятието" може птемийки да докара?!

Отговори
1 0
Добро утро

Добро утро

29.09.2020 | 19:43

Ми то стана зима те ся се сетиха тия михлюзи бе ахахаха ахахаха Бг работа

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?