965

Агенция за подбор на персонала? Три причини да отидем там

Живо Николчин е Brand Manager в HRS Bulgaria. В сферата на човешките ресурси е над 10 години, като в момента оглавява офиса на HRS Bulgaria в Пловдив. В портфолиото си има успешно реализирани няколко големи проекта в логистика и индустриално производство, управление и оптимизация на процесите и менажиране на екипите в тях.

 - Г-н Николчин, дайте ми три причини при търсене на работа да ползвам агенция за подбор на персонал?

- Мога да дам много повече от три. Агенциите за подбор на персонал имат много богата и разнообразна информация за пазара на труда и това им дава възможност да отсяват коректните от некоректните работодатели. Ето защо, стигайки до консултант, кандидатът може да получи пълна картина както за целия пазар и да намери своето място в него. Хората, които дълго време търсят самостоятелно работа, но все не намират желаната позиция, могат да се обърнат към консултантите и да разберат каква е причината за неуспеха им. Тези пък, които отдавна не са сменяли попрището, могат да се запознаят с новите изисквания на пазара. Когато нямаш информацията, трябва да я добиеш отнякъде и консултацията със специалист е най-лесният начин. Знаете, с времето се промениха дори изискванията за кандидатстване - едно време пишехме автобиография по един начин, сега пишем CV по съвсем различен. И трето - нашите клиенти могат да бъдат консултирани какви знания и умения да развият в себе си, за да стоят адекватно на пазара на труда, и как тяхното образование и професионална квалификация може се да имплементират на този пазар. Особено важно е това при смяна на сектора, в който са заети. Ще дам пример - жена, която е завършила филология и е работила като учител с немски и английски език, в момента по някаква причина не може да намери свободно работно място в училище или пък <210> трябва друга заетост. Тя не знае как да подходи в тази ситуация, няма представа откъде да започне. След консултация с нашите експерти такъв кадър лесно може да намери място в сектора на BPO /Business Process Outsourcing/, където нейните знания и умения са много търсени.

- И другият важен въпрос - дължат ли кандидатите за работа комисиона за услугата, която агенцията предоставя?

- Не. Нашето възнаграждение идва само и единствено от работодателите, с които си партнираме.

- Какви са спецификите на пазара на труда в Пловдив и региона като изявен индустриален център?

- Очаквано, търсят се много производствени служители и инженери в производството. Определено има недостиг на такива кадри, защото всеки иска да работи зад бюро. За една година на тези дефицитни кадри - хората в производството, трудовото възнаграждение се повиши средно с 15%. Ако вземем за база последните пет години, възнагражденията в региона са се увеличили със 100%, което означава че ежегодният ръст на заплатите е дори с 20%. Илюстрирам с по-точни цифри: преди пет години хората вземаха между 450 и 600 лева, сега - между 850 и 1300 лева чисто.

- Пандемията промени изискванията на кандидатите за работа. Остана ли важна опцията за хоум офис?

- За кандидатите не мога да дам еднозначен отговор. Има и такива, но има и други, които предпочитат присъствен режим на работа в офиса. За работодателите обаче е една идея по-ясно, че не предпочитат работата от разстояние за служителите си.

- Ако при вас дойде млад човек, току-що завършил, има ли някаква лесна и полезна схема, по която да стартира кариерата си?

- Лесна няма. Но най-естествено и продуктивно е започне чрез стаж в дадена компания. Да си избере ментор, да се усъвършенства, да трупа опит, да види и усети как стават нещата. За съжаление, в масовия случай младите хора имат големи изисквания към първия работодател и първата си работа. Ако има какво да предложат като качества, знание и умения - добре, но в повечето случаи липсват. Липсва и нещо още по- важно - опитът. За сметка на това новото поколение винаги е една идея по-умно от предходното, въпреки че по-възрастните често ги критикуват. Днешните млади имат много комбинативно мислене, лесно достигат до информация, боравят с огромно количество от нея. Проблемът е, че не са се научили на критично мислене и нямат развити умения да отсяват достоверната информация.

- Ако трябва приятелски да посъветвате един такъв току-що завършил млад човек, какво ще му кажете?

- Образованието у нас все още не е ориентирано към нуждите на икономиката. Това е известно отдавна. Масовите дипломи в момента са по икономика и право. Ще им кажа: „Това, че вече разполагате с диплома от ВУЗ, не ви прави автоматично специалисти. И никой няма да ви назначи директно за такива”. Звучи доста отрезвяващо, но това е реалността. Второ, младите трябва предварително да се информират какво се търси от работодателите. Един чужд език е задължителен. Но ако е рядък, е голямо предимство и такива кадри са много добре платени. Имам предвид хора, които ползват японски, корейски, китайски, дъч, шведски, фински, немски. Има дефицит от едни специалисти и изобилие от други. В първия случай няма конкуренция, което е от полза за кандидата за работа и недостатък за работодателя, тъй като няма опции и е готов да даде повече като трудово възнаграждение.

- Професионалните гимназии не дават ли силен старт?

- Отчасти. Младите не желаят да учат трудоемки занаяти. Има и други, които са завършили техникум или професионална гимназия, но практическите им умения са близки до нула. Личното ми мнение е, че образованието у нас е със сгрешена схема и това ще бъде така, докато е в сила бюджетният принцип. Сигурно ще се учудите, но в нашата агенция идват много хора в предпенсионна възраст, дори и пенсионери, за които работодателите дават мило и драго. Това са стругаро-фрезисти, заварчици и др. Има фирми, в които половината персонал е от хора в предпенсионна възраст. Работодателите просто нямат избор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?