Следвайте ни

Агенция Митници към бизнеса: Вземете мерки преди Брексит

При липса на споразумение за оттегляне на Великобритания от ЕС падат митническите преференции

viber icon

След 30 март 2019 г. Обединеното кралство ще се смята за трета държава. За предприятията в ЕС е наложително да започнат да се подготвят за оттеглянето на страната, ако все още не са направили това. При липса на споразумение за оттегляне, с което би бил въведен преходен период до края на 2020 г. (с възможност за удължаване, предвидена в споразумението за оттегляне), считано от 30 март 2019 г. Обединеното кралство ще бъде третирано за митнически цели като държава извън ЕС. Брексит ще засегне вашето дружество, ако продавате стоки или доставяте услуги на Обединеното кралство, или купувате стоки или получава услуги от Великобритания, както и ако придвижвате стоки през територията на страната. За това предупреждават от Агенция "Митници" и дават насоки какви мерки трябва да се предприемат, за да няма неприятно изненадани български контрагенти.

Ако няма преходен период (предвиден в споразумението за оттегляне) или окончателно споразумение, считано от 30 март 2019 г., търговските отношения с Обединеното кралство ще се ръководят от общите правила на Световната търговска организация /СТО/, без прилагане на преференции. Това означава, че ще се прилагат митнически формалности, ще трябва да се подават декларации, а митническите органи могат да изискат обезпечения за потенциални или съществуващи митнически задължения.

Ето и други последици:


- Върху стоките, внасяни в ЕС от Обединеното кралство, ще се прилагат мита без преференции.


-За други стоки, които влизат в Европа от Англия, може да се прилагат забрани или ограничения, което означава, че е възможно да се изискват лицензи за внос или износ.


-Разрешенията за митнически опростявания или режими, като например митническо складиране, издадени от Обединеното кралство, както и разрешенията за одобрен икономически оператор вече няма да са валидни в ЕС (ЕС-27).


-Държавите членки ще начисляват ДДС при вноса на стоки, въвеждани в ЕС от Обединеното кралство. Износът за Обединеното кралство ще бъде освободен от ДДС.

-Ще се променят правилата за деклариране и плащане на ДДС (за доставките на услуги като електронните услуги) и за презграничните възстановявания на ДДС.


-За движения на стоки към Обединеното кралство ще се изисква декларация за износ. За движението на акцизни стоки към Обединеното кралство може да се изисква и електронен административен документ (е-АД).

-Движенията на акцизни стоки от Обединеното кралство към ЕС (ЕС27) ще трябва да бъдат освободени от митнически формалности, преди да може да започне движението в рамките на системата за движението и контрола на акцизните стоки (EMCS).

Задължителни стъпки преди 30 март 2019

За да избегнат нарушаване на своята дейност, всички засегнати предприятия, които има търговски отношения с Великобритания, трябва да се подготвят, да вземат всички необходими решения и да извършат всички необходими административни действия преди 30 март 2019 г.

Ето няколко практически стъпки, които трябва да се предприемат възможно най-скоро, за да бъдете подготвени.

 

-Регистрирайте предприятието си пред националния митнически орган, ако все още не сте го направили, за да може то да осъществява търговия с държави извън ЕС.


-Проверете дали вашата фирма е готова да продължи да търгува със или през Обединеното кралство, т.е. дали разполага с необходимите: човешки ресурси (персонал, обучен по митническите въпроси), технически капацитет (ИТ системи и други) и митнически разрешения, например за специални режими - складиране, усъвършенстване или за стоки, обект на употреба за специфични цели.


-Попитайте в Агенция Митници кои съществуващи митнически опростявания и улеснения може да ползва вашето предприятие, като например: опростявания за поставяне на стоки под митнически режим, общи обезпечения с намалени размери или освобождаване от обезпечение, както и опростявания за режим транзит.

-Ако сте регистрирани за ползване на режима за съкратено обслужване на едно гише за целите на ДДС в Обединеното кралство, регистрирайте се в една от държавите -членки на ЕС-27.

-Ако сте платили ДДС в Англия през 2018 г., подайте исканията си за възстановяване на ДДС доста преди 29 март 2019 г., за да може те да бъдат обработени преди тази дата.


-Разговаряйте с вашите бизнес партньори - доставчици, посредници, превозвачи, тъй като Брексит може да засегне и веригата ви на доставки.


Забрани и ограничения за внос/износ на стоки


С цел защита на здравето, безопасността и околната среда, с правилата на ЕС се ограничава вноса/износът на някои стоки от/за трети държави - например на живи животни и продукти от животински произход, както и на някои растения и растителни продукти, например дървен опаковъчен материал. Вносът/износът на определени стоки подлежи на специални разрешения или уведомления, например вносът/износът на радиоактивни материали, отпадъци или някои химикали.


Разрешително при пренос на културни ценности

Регламент (ЕО) № 116/2009 на Съвета изисква представяне на разрешително за износ при износа на някои движими културни ценности. ​Това може да са мебели на повече от 50 години или книги на над 100 години и на стойност, надвишаваща 50 000 евро, печатни карти на възраст над 200 години и със стойност над 15 000 евро. Това изискване се прилага също за физически лица и пътници.


Считано от датата на оттегляне, това задължение ​е валидно и по отношение на Обединеното кралство.


На пътниците се препоръчва да се осведомят дали стоките, превозвани в багажа, са предмет на изисквания за разрешителни за износ.


Британската Tick42 става българска компания


Заради Брексит британската софтуерна компания Tick42, която от девет години работи и в София, ще се превърне в българска. В столицата ще е базиран холдингът, който ще е собственик на британския офис и американския клон. Съоснователят и изпълнителен директор на Tick42 Лесли Спайро държи 88% от дяловете във фирмата, а останалите са поделени между българските партньори Стоян Дамов и Любомир Константинов. IT групата засега има един основен клиент - американската инвестиционна банка JPMorgan Chase. Банковите офиси в целия свят ще се обслужват по-лесно от компания, базирана в Евросъюза, убедени са партньорите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?