Адвокат: Вечният длъжник може и да бъде спасен, но ще изгорят изрядните

Банките ще затегнат условията и ще вдигнат лихвите, ако се въведе абсолютна 10-годишна давност

Миналата седмица Правната комисия към НС прие поправки в Закона за задълженията и договорите, с които обявява 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физически лица към други физически и юридически лица. Това означава, че след изтичането на 10 години се погасяват всички задължения на физически лица към частноправни субекти -  банки, колекторски компании, бързи кредити, сметки за комунални услуги към телекомуникационни дружества, енергоразпределителни компании, към други физически лица и т.н. Досега с такава абсолютна давност се погасяваха задълженията на физически и юридически лица към държавата. Дали спасяването на вечния длъжник няма да доведе до натоварване на изрядните? 

Лично аз определям това законодателно изменение като прекалено революционно в правната история на България. Нещо повече, ако измененията станат факт и се установят такива, каквито са към момента, това ще има много сериозни икономически и социални последствия, които няма да са добри за обществото, казва пловдивският адвокат Росен Димитров в интервю за „Правен свят”.

Колекторите ще станат по-агресивни 

Положението на длъжниците няма да стане по-добро, защото огромен процент от тях ще бъдат подложени на още по-голям натиск от кредиторите си. Ако сега, когато реално съществува вечният длъжник и има данни за непозволен натиск  и тормоз от колекторските компании, то след въвеждането на абсолютната давност колекторите ще станат още по-агресивни. Това е така, защото ще бързат да съберат задълженията си в лимитирания от държавата срок. Може да преминат границата на емоционалния и психически натиск върху длъжника към физически такъв. Изключително важно е да се има предвид и следното. Към момента  по много дела длъжникът и кредиторът постигат споразумения за разсрочено заплащане на дълга. Така и двете страни са доволни - кредиторът получава малко, но редовно, а длъжникът не е притиснат до стената. Ако поправката влезе в сила, мислите, че кредиторите ще се съгласят на такива споразумения?! Най-вероятно няма да се съгласят и вместо да сключват споразумение с длъжника, ще насочат изпълнението към движимото му имуществото и към имотите му. Вместо да плащат по-малко дълго време, много добросъвестни длъжници ще загубят имотите си, смята адв. Росен Димитров.

Банките - още по-строги и взискателни 

Банките, като основен кредитор, при новите условия на абсолютна давност, ще преразгледат кредитната си политика, категоричен е пловдивският адвокат. Когато ​отпускат кредит, ще се стремят да го обезпечат още по-сериозно. Това означава например вместо един поръчител, както е досега, те ще търсят двама. Това реално означава, че почти никой няма да може да отговори на тези изисквания и да си намери двама поръчители. Това от своя страна ще доведе до свиване на кредитирането, намаляване на инвестирането. Прекалените обезпечения на кредита, които неминуемо банките ще наложат, ще отказва предприемачите от риска да развиват бизнеса си. Това ще доведе до влошаване на икономиката, до нейния застой и рецесия. Да не говорим, че банките ще увеличат лихвения процент за всички кредити, както и таксите за обслужване. Всичко това ще е с цел банките да намалят или избегнат загубите си. Тоест лошите кредити, погасени с 10-годишната давност, ще бъдат платени от добросъвестните кредитополучатели, които ще плащат по-високи лихви и такси. 

Неизрядните ще протакат съдебни дела

Същата позиция изразяват и от Българска стопанска камара. Те смятат, че предложената промяна ще принуди кредиторите, вместо да изчакат доброволно изпълнение, да предприемат действия за получаване на изпълнителен титул веднага след настъпване на падежа, което ще доведе до натоварване на съдебната система. От друга страна, недобросъвестните длъжници ще бъдат стимулирани да протакат съдебните дела и изпълнителните производства до изтичане на давността. Освобождаването от имуществена отговорност на неизправните длъжници, без никакви негативни последици за тях, може да ги стимулира към неограничен брой случаи на репродуциране на подобно недобросъвестно поведение.

Застрашена е финансовата стабилност на страната

Асоциацията на колекторските агенции в България също изрази несъгласие с въвеждането на института на „абсолютната давност”. Това няма да доведе до премахване на фигурата на вечния длъжник. В европейските законодателства, където съществува, този срок е дефиниран за средно 20 години, като например Германия, където давността започва от момента, в който вземането е доказано в съда, давността е 30 години. Темата за вечния длъжник е чувствителна за българското общество и решение трябва да бъде намерено в една задълбочена и всеобхватна обществена дискусия, търсеща баланса в интересите на кредиторите и длъжниците, смятат от браншовата организация.

Въвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите лица е напът да се превърне в пример за законодателна инициатива, носеща много повече обществена вреда, отколкото полза, допълват оттам. Няма яснота защо с промените се бърза толкова, че се налага и извършването на нарушения на Правилника на НС, каквито са допуснати при изненадващото свикване на заседание на ресорната Правна комисия предходната седмица, недоумяват колекторите. 

Една от теориите е, че с промените се бърза толкова и се рекламират шумно като „спасение на 600 000 българи” заради предстоящите догодина избори. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
хайде, стига лобизъм

хайде, стига лобизъм

19.11.2020 | 19:16

Е, то бива лобизъм, ама прекалявате адвокате! Хората не са толкоз гламави - по-добре било "вечен длъжник", видите ли! Че и децата , да носят бремето на предците си и никакъв въздух за съвземане . Неофеодализъм, закрепостяване с нови феодали- банки и колекторни фирми. Ама банката нямала да отпуска кредити и щяла да бъде по-прецизна, щяла да увеличи обезпеченията и т.н. Бла-бла...И ако не отпускат кредити, само от едните такси ли ще се издържат банките? Едва ли в дългосрочен план с подобни методи ще прогресират и развиват.

Отговори
3 1
Гост 007

Гост 007

19.11.2020 | 09:53

Много едностранно и много изкривено мнение. 1.По отношение на бързането-този закон трябваше да бъде приет още преди 10 години ,но заради лобисти като Вас все още не е. 2.Върху един остатък от 1000 лв дълг примерно се начисляват още 2500 лв разноски за адвокатски хонорар,такси ,лихви,разноски за ЧСИ и др. и накрая твърдите ,че сте на загуба.Такава печалба от над 500% няма дори в оръжейния бизнес. 3.Въпросът с протакането на делата е решен много елегантно и не знам въобще защо го споменавате-просто времето за сътебни дела не влиза към абсолютната давност. 4.Колекторите щели да станат много агресивни.Ами господин адвокат нали претендирате да живеем в цивилизована държава ,а говорите за физически тормоз над длъжниците.Вие много добре знаете какви могат да бъдат последсвията за насилниците-съд,ефективна присъда и затвор. 5.Банките щели да вдигнат лихвите-ами те и сега са най-високите в Европа ,но Вие не пледирате да ги понижат 6.И стига с тая заблуда на публиката - в Германия давността била 30 год.В Германия,Румъния,Словения и много други страни абсолютната давност е ТРИ години и тава не създава никакви проблеми за обществата им.Като искаме да сме Европейска държава трябва да се приемат и европейските правила и закони.

Отговори
14 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?