Следвайте ни

Администрацията ще се облажи през май: Пълна заплата за рекордно къс работен месец

viber icon

Месец май ще бъде най-лежерният и рекордно кратък работен месец за заетите в обществения сектор. Служителите в държавната и общинската администрация ще вземат пълна заплата за едва 17 трудови дни. За сравнение - стандартно в един месец се падат между 20 и 22 работни дни. В допълнение, експертите смятат, че последния ден преди празниците и първия след тях служителите са абсолютно непродуктивни, разсеяни и недисциплинирани. В същото време статистиката показва, че заетите в обществения сектор в Пловдивска област взимат с 307 лева повече от заетите в частния сектор. Средната заплата на първите е 1478 лева, а на вторите - 1171 лева, сочат данните за последното тримесечие на 2020 г. на териториално статистическо бюро "Юг". 

На същия лукс обаче не могат да се радват заетите в частния сектор, особено в производството с непрекъснат цикъл и търговията.  Ако работодателите искат да спазят буквата на Кодекса на труда, те трябва да платят двойна надница за всичките дни по Великден - от 30 април до 3 май, припомнят от Главна инспекция по труда. Заради почиващите институции частният бизнес е с вързани ръце и не може на 100 процента да си свърши делата. Не може да се ползват банки, нотариуси, общинска администрация, каси за плащане на сметки. От няколко години и четирите големи работодателски организации настояват да се спре сливането на празници. Те предлагат да се почива само в деня на самия празник. Ако той се пада в неделя, в понеделник всички на работа.

Търговията, услугите и транспортът са единствените, които биха могли да завъртят оборот в почивните и празничните дни. Заради пандемията обаче и техните оптимистични планове могат да бъдат осуетени. 

БОНУС ВАКАНЦИЯ

Заради почивните дни около Великден и Гергьовден само с два дена отпуск може да стане цяла 9-дневна ваканция. 24 май пък се пада в понеделник и автоматично предпоследният уикенд на месеца става 3-дневен.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Браво

Браво

01.05.2021 | 10:44

Нека да е ясно, че тези на бюджетна заплата получават повече от работещите в частния сектор! И то с не малка разлика. Сбъркано отвсякъде! Пълнещите бюджета получават по-малко от изпразващите го. Синдикатите напъват за вдигане на заплатите, но това осигурява повече пари за бюджетните.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?