Следвайте ни

Абсурд с данъчните оценки: имотите на "Ландос" равни на тракийските

viber icon

Наредбата, определяща ставките, не е пипана от 2009 година. Районирането е силно остаряло и не отговаря на пазарните стойности на къщите и апартаментите    

Методиката за данъчните оценки на имотите ще бъдат променени догодина и това ще се отрази върху основните местни налози, които плащаме - данък сгради и такса смет.

Най-възможният вариант е общинските данъци да скочат, и то не защото местата власт е повишила ставките, а защото е увеличена базата при изчислението им, заложена от държавата. За тази година данък сгради в Пловдив се изчисляваше като 0.18% от данъчната оценка на имота.

Предложението на кмета Здравко Димитров е догодина да няма промяна. Такса смет за гражданите пък за 2019 г. бе 1.5 промила от данъчната оценка, а за догодина е предвидено да стане 1.8 промила. Проблемът с липсата на пари в общинската хазна обаче идва от силно занижените данъчни оценки.

Наредбата, която определя основната за ставките, не е пипана от 2009 година. В нея е заложено и райониране на града, което не отразява пазарните стойности. 

Данъчната оценка обикновено служи за база при изчисление и на данък придобиване на имущество, защото е масова практика сделки да се парафират на нея, а не на реалната стойност. В Пловдив досега ставката бе 2.5%, а за догодина идеята е да стане 3%.

Новината за промените при данъчните оценки, които засягат абсолютно всички граждани, оповестиха завчера от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Те вече са я обсъдили с представители на Министерство на финансите. Методиката ще бъде изготвена до март 2020 година, което означава, че през 2021 година вече ще плащаме местните данъци по нов начин.

Сложна формула

Данъчната оценка на един имот се изчислява по сложна формула с няколко компонента ​- коефициент на местоположение, на инфраструктура (водопровод, канализация, телефонизация, топлофикация, улична мрежа ​- дали е с трайна настилка или не), коефициент на индивидуални характеристики (тук влизат данни като това на кой етаж от сградата се намира имотът и дали има асансьор), коефициент за овехтяв​ане и още няколко други.

Сред важните елементи са видът на конструкцията ​- паянтова, полумасивна или масивна, и площта на имота.

Принципът е, че данъчните оценки на големите градове са много по-високи от тези в селата и малките градчета.

Всичко това е включено в приложение 2 към Закона за местни данъци и такси и не е променяно от 2009 година насам. В ръцете на общинската власт е единствено определянето на зоните в един град. Всяка зона има собствен коефициент, който намалява пропорционално с непривлекателността.

Именно това в коя зона попада един имот дава голяма част от разликите в данъчните оценки на недвижимостите на пловдивчани. Зонирането в Пловдив е направено също преди 10 години и е прието с решение на Общинския съвет през януари месец 2009 г. Важно е да се отбележи, че районирането е прието с решение на ОбС, защото, ако беше с наредба, тя трябваше да бъде подложена на обществено обсъждане и да се търси мнението на гражданите.

Големите куриози

В Пловдив зоните са пет. Очевидно те не съвпадат с районите на града, а са правени по други критерии. По правило най-високи са данъчните оценки на имотите в зона 1, а най-ниски ​- в зони 4 и 5. Зона 1 е заключена в карето между бул. "България", бул. "Васил Априлов", бул. "Марица", бул. "Санкт Петербург" и бул. "Източен". В зона 2 влизат районите около "Каменица", кв. "Гладно поле",

ЖР "Гагарин" и други.

ЖР "Тракия", който няколко пъти се окичва с титлата „Най-добър район за живеене в Пловдив“, попада в няколко зони ​- част от него в зона 2, а друга - в зона 3. Тоест на хора, живеещи блок до блок, им се изчислява данъчната оценка на имотите по различен начин. Според разстановката от 2009 година имотите в район "Южен" са с по-висока оценка от тези в едната част на "Тракия". А махалата около ул. "Ландос" попада в същата категория с "Тракия", отново трета зона.  В непрестижната зона 4 са кварталите "Коматево", "Остромила", "Гаганица", а в пета - имотите в Южната промишлена зона. Разликата между категория 1 и 5 е над два пъти. Това означава, че един и същ имот ще има различна данъчна оценка с разлика от два пъти в зависимост от точното си местоположение.

Къде е Пловдив 

В приложението към Закона за местни данъци и такси има една таблица, която поставя Пловдив на пето място по коефициент на данъчните оценки. Пред нас са София, Варна, Бургас и Стара Загора. Това говори, че данъчните оценки тук  са нереално ниски, нещо, което и новата местна власт в града признава. По сега действащата уредба излиза, че разликата в данъчната оценка на един и същ имот в Пловдив и Варна е два пъти (виж таблицата). Това е добра новина за данъкоплатците в града на тепетата и лоша - за бюджета на общината, тъй като постъпленията от двата важни данъка ще бъдат по-малко.

Такса смет 

За изчислението на такса смет също се ползва за база данъчната оценка на имота. Което е абсолютно алогично. Очакванията са през 2023 г., след неколкократно отлагане, да се прилага нов механизъм за изчисление на местния налог - да се плаща според изхвърления боклук. Още не е ясно обаче как ще се замерва количеството му при домакинствата.

Таблица с коефициентите на имотите по градове и категории  

Община                    категория 1,2, 3, 4                           категория 5

София                            93,6                                                    28,1

Варна                             88,9                                                    28,1

Бургас                            67,9                                                    23,4

Стара Загора                63,2                                                    23,4

Пловдив                        58,5                                                    23,4

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?