71

Абитуриентите броят по 28.40 лева за здравни вноски

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от НАП Пловдив.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внасят здравните си осигуровки за своя сметка. Те са по 28,40 лв. месечно.

 Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване. В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Бат Колю

Бат Колю

31.05.2023 | 16:57

Ще плащат балъците т.е. родителите.Защото Вичо Касичката и сие с тиквата ограбиха България.

Отговори
1 0
Абее

Абее

31.05.2023 | 15:36

Те тва си го правят от 25 год.поне, откриват топлата вода балъците ...

Отговори
0 0
в коя нормална държава

в коя нормална държава

31.05.2023 | 15:08

още не си завършил и си вече длъжник или "безработен със задължения към бюджета", кога си плащаш здравните осигуровки и си без работа!

Отговори
1 0
Това е наглост !

Това е наглост !

31.05.2023 | 14:52

Трябва да има толеранс поне до октомври! Това задължение не е за абитуриентите, а за родителите им ! "Законотворците" в НС да помислят - това е наглост от страна на държавата.

Отговори
5 1

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?