Следвайте ни

74 аутсорсинг компании в Пловдив дават работа на 7000 души

Секторът ще излезе един от големите печеливши в пандемията

viber icon

През 2019 година в Пловдив са работели 34 аутсорсинг компании, а още 40 имат офиси в града под тепетата. Това показват данните на последния годишен доклад на Българската аутсорсинг асоциация AIBEST, публикуван в края на миналата година. Сред основните положителни тенденции за града се отчита, че близо 122 хиляди души са между 20- и 44-годишна възраст, като освен тях под тепетата живеят близо 20 хиляди чужденци. Според асоциацията близо 11 хиляди студенти в Пловдив учат в специалности, които представляват пряк интерес за аутсорсинг компаниите.

Пловдив запазва второто си място по общ брой служители, заети в сектора със 7 хиляди служители само в двата основни вида изнесени услуги - на бизнес процеси (BPO) и на IT процеси (ITO). Анализът на AIBEST показва, че потенциалът на града в следващите три до пет години е да увеличи работещите с над 70% до 12 хиляди души. 

Според цитираните данни от последния доклад „Пловдив ​- Технологична дестинация 2020-2021 година“, изготвен от Община Пловдив, в града средната заплата в сектора е близо 22% по-ниска в сравнение със столицата. Спектърът на възнагражденията под тепетата за заетите служители в аутсорсинга е широк - от 1060 до над 5000 лева за тясно специализирани позиции.

Един от най-големите плюсове за инвеститорите обаче остава

готовността на Пловдив директно да предложи готови офис помещения клас А

на потенциалните инвеститори - над 53 хиляди кв. м готови и още 45 хиляди кв. мв строеж. Пловдив предлага и една от най-ниските цени за дългосрочен наем на такива офиси, започващи от 17 лева за кв. м.

В сектора очакват Брекзит и глобалната пандемия да доведат до ръст в заетостта и търсенето на специалисти. В Пловдив например централи имат 6 компании от Великобритания, като на Острова очакват много от работодателите там да изнесат и последните си дейности по обслужването и поддръжката на услугите зад граница, на места, които могат да предложат готови решения.

Що се отнася до данните за цялата 2019 година в национален мащаб,

аутсорсинг индустрията в България е генерирала 5.5% от БВП

с общи приходи на компаниите от над 2.9 млрд. евро, което е растеж с цели 19.6% спрямо предходната година. Индустрията със сигурност ще излезе като един от големите победители по време на пандемията.

Към края на годината заетите са малко под 78 хил. души в страната, а междинните данни за 2020 г. към момента показват, че броят на работещите на пълен работен ден се е повишил до над 81 хил. души, което се вписва с прогнозите още преди кризата. Тенденцията е компании, вече работещи у нас, да отварят нови офиси през 2020 година. Традиционно Варна, Пловдив и Бургас са градовете, в които фирмите с централи в столицата избират да разширят дейността си.

Според доклада приходите на сектора ще се повишат до 4.7 млрд. евро през 2022 година. Тогава индустрията ще отговаря за близо 9% от БВП в страната. Предвид че данните за ръста на БВП, на които се позовава докладът, вече не са актуални заради новия локдаун, е възможно делът от икономиката да е дори по-голям след две години.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?