Следвайте ни

70 гурбетчии чакат помощи за безработица в Пловдив

viber icon

70 гурбетчии са се завърнали от чужбина по време на пандемията COVID-19 и са се записали в Бюрото по труда в Пловдив. Това каза за „Марица“ зам. социалният министър Зорница Русинова. Повечето от тях са сезонни работници и очакват разхлабването на движението между страните членки на ЕС, за да могат да се върнат обратно. Междувременно, за да не останат без финанси, са решили да се възползват от възможността за обезщетение при безработица. То се получава от осигурителния институт, но след регистрация на трудовата борса.

Завърналите се българи от чужбина в страната са над 2000, уточни Зорница Русинова. Профилът на безработните не изненадва министерството. На пазара на труда са излязли предимно хора между 30 и 49 години. Те са със средно или основно образование. Висшистите, които са останали без работа, са в пъти по-малко.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Истината

11.05.2020 | 07:53

Девойката написала материала или редактора поставил заглавието трябва да прочетат Кодекса за социално осигуряване и да разберат, че Бюрата по труда не изплащат помощи за безработица. Единствено Националният осигурителен институт изплаща обезщетение за безработица ако има основание за това.

Отговори
4 0

Мария

11.05.2020 | 08:50

За да се получава обаче трябва да си регистриран в Бюрото по труда

Отговори
2 0

Истината

11.05.2020 | 16:48

Виждам, че заглавието вече е сменено. И да, едно от условиата да се получава обезщетение за безработица е регистрацията в бюрото.

Отговори
1 0

Истината

11.05.2020 | 16:52

Но въпреки това има огромна разлика между помощи и обезщетение за безработица. Второто получаваш само ако си се осигурявал поне 1 година през последните 18 месеца. Само осигуряващи те се не получават обезщетения, понеже нямат такива вноски

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?