Следвайте ни

7 вериги се конкурират в Пловдив

viber icon

НАШИТЕ

"ЛЕКСИ"

Супермаркетите от веригата "Лекси" се управляват от фирма "Алекс Трейд 2010" ЕООД. Собственик е Жанета Павлова. Фирмата има три търговски обекта в Пловдив плюс един, който все още носи името "Сани". За 2018 година дружеството е реализирало 43 милиона лева приходи и дава работа на над 200 души. Павлова е отдавна в бизнеса с хипермаркетите, като заедно с бившия си вече съпруг тя създаде веригата "Сани" в края на 90-те години, която бързо се превърна в основен играч на пазара. 

"Слънчеви лъчи" 

Сестрите Дафинка Дългърова и Латинка Петрова управляват популярната в район "Южен" верига "Слънчеви лъчи". Макар само с два обекта в квартала дружеството стои стабилно и има хиляди редовни клиенти, като само за миналата година е реализирало 9,7 милиона лева приходи, което обаче е далеч от най-добрите година на фирмата, когато през 2010 година са реализирани близо 13,5 милиона. 

"Фреш Маркет"

Макар да е доста по-малък по-размер, "Фреш Маркет" със своите два магазина все още стои добре на пазара, най-вече заради внимателния подбор на локации за търговските обекти, като веригата избира места, на които в непосредствена близост няма големи конкуренти. През миналата година магазините са отчели оборот малко под 5,5 милиона лева, като запазват тенденцията за постепенно вдигане на приходите. 

"КООП" 

"КООП Маркет" ЕООД също имат три обекта под тепетата, но техният пазарен дял е относително по-малък, както и централата на веригата е в столицата. Веригата на Централния кооперативен съюз също е далеч от най-добрите си дни, като ежегодно се закриват магазини както в малките населени места, така и в градовете.

ЧУЖДИТЕ

"Билла"

Австрийската верига, управлявана от германското дружество „Реве Груп“, държи една от челните позиции в Пловдив със 7 супермаркета. Компанията продължава да разширява дейността си в града, като през последните 2 години са отворили два нови магазина под тепетата. В България „Билла“ оперира чрез дъщерното си дружество - „Билла България“. Първият магазин от веригата в България е открит през 2000 година, а в Пловдив - през 2002 година. До края на 2018 г. веригата разполага с общо 128 супермаркета в страната. "Билла" е сред най-стабилните компании в България с персонал от над 4700 служители и годишен оборот за миналата година от 760 милиона лева.

"Лидл"

„Лидл“ е една от най-големите верига с магазини тип дискаунтъри (с редовни намаления и промоции). Макар и от най-скоро в страната, веригата има 7 търговски обекта в Пловдив и близо 100 в цялата страна. Предпочитана е заради големия набор от уникални продукти, които не могат да бъдат намерени при конкурентите. Дружеството, с което марката оперира в страната, е "Лидл България ЕООД енд Ко" и има внушителните близо 935 милиона лева приходи в България за изминалата година. В "Лидл" у нас работят над 2700 души.

"Кауфланд"

Немската верига хипермаркети също е един от големите играчи на пазара в Пловдив със своите 5 обекта в града. Фокусът на компанията е насочен предимно към Централна и Източна Европа. В България „Кауфланд“ е на пазара от март 2006 година чрез подразделението си „Кауфланд България“. През 2017 година веригата има обем на продажбите от над 1,7 милиарда лева, или близо 13,8% от пазара. Компанията е един от най-големите работодатели в страната със своите над 6500 служители. 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

КРОНЕВ

08.08.2019 | 19:15

Ами Метро и БГ Маркет ... от СТАНИМИР КРОНЕВ журналисти..папагали... :)

Отговори
2 0

АНОНИМЕН.

08.08.2019 | 17:07

Бихте ли ми казали къде се намират тези два магазин в Пловдив на Фреш Маркет

Отговори
3 0

пд

08.08.2019 | 13:19

Бих добавил и Метро с двата си хипермаркета ,въпреки че са за търговия на едро ,практически от тях пазаруват и на дребно .

Отговори
5 0

Българин

08.08.2019 | 10:32

"Фреш Маркет" имат повече от два магазина. И са най-добрите на регионалния пазар, като съотношение цена качество.

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?