49
Следвайте ни

7 стотинки за киловатчас ток? Може, с фотоволтаик на покрива

viber icon

Фотоволтаик на покрива на производствен цех, фурна, хотел? И енергията му да се ползва за собствени нужди? Добро решение, но трябва да се въоръжите с търпение. В един и същ момент бизнесът вкупом се обърна към тази алтернатива съвсем неслучайно - токът на свободния пазар чупи рекорд след рекорд. И въпреки уверенията на служебното правителство, че фирмите ще бъдат компенсирани заради ръста на енергията, проблемът с трудната прогнозируемост на този основен разход си остава занапред. За да се премине към ток от слънцето обаче освен време трябват и доста пари. 

Ориентировъчните сметки сочат, че инвестицията съвсем не малка. Най-грубо самата соларна инсталация струва средно между 1100 и 1500 лева на киловат инсталирана мощност. Колкото по-голяма е, толкова цената е по-ниска, защото се прави икономия от мащаба. Най-скъпо излизат малките централи до 5 киловата, обобщават от бранша.

Заради огромния интерес фирмите за проектиране, доставка и монтаж на такива системи се задъхват от работа. Дори да изключим бюрократичните спънки по пътя, които могат да забавят проекта с месеци, има и обективни пречки.

 За проект се чака по-2-3 месеца, а още толкова може да отнеме и доставката на панели, 

разказва Антоанета Калоферова, управител на пловдивската компания „Соларити БГ”. Дамата участва в уебинар на ПроКредит банк, посветен на зелената енергия като начин да се минимизират щетите от скъпия ток на свободния пазар. Банката има специално разработен кредит за фотоволтаични инсталации с мощност 50 kW, при който месечната вноска е фиксирана на 1500 лева за 60 месеца. Срещу това фирмите ще ползват ток на цена от 0.07 лева за киловатчас /средна цена за 25 години/. Фотоволтаичната система не се нуждае от особена поддръжка и инвестицията би трябвало да се възвърне за 8 години. Банката има собствен опит с фотоволтаик на покрива - централните офиси в Пловдив и София си произвеждат тока сами. 

Чрез изграждането на фотоволтаична централа на покрива на сградата на практика

ставате напълно независими към промяната на цената на тока, 

закупуван от регулирания или свободния пазар, посочват от пловдивската фирма. Най-лесно е изграждането на централа за собствени нужди, защото процесът е по облекчена процедура. Ключово тук е правилното оразмеряване и проектиране, така че да се усвояват 100% от произведената енергия, допълват още от „Соларити БГ“. Необходимата документация за централи, които няма да връщат излишък към електроразпределителната мрежа, е сведена до минимум. Нужни са становище от енергоразпределителното дружество, посочващо условията и мястото на присъединяване на енергийния обект, както и разрешение за строеж на ФЕЦ, издадено от главния архитект на Общината, в която е предвиден да се изгражда.

За фирмата пък, която ще изгради инсталацията, е от ключова важност справката за товаропрофила на небитовия абонат за 12 месеца назад, посочва Антоанета Калоферова. Това е нещо съвсем различно от фактурата за ток - не ни трябва разходът като сума, а консумацията на енергия по часове. Всеки търговец на свободния пазар е длъжен да издаде такава справка. 

Експертите ще ви питат още какъв е покривът, който искате да покриете с панели, и дали имате собствен трафопост, към който да се присъедините.

Има три варианта какво да се прави с електроенергията, която си произвеждате

Единият е цялата енергия да се продава на местното енергодружество, което я изкупува на преференциална цена. Втората възможност е да продавате излишъка, но на пазарна цена, като за целта трябва да подписвате всяка година нов договор с енергодружеството или с търговец на ток. И третият вариант е да я ползвате изцяло за собствени нужди - това обикновено правят фабрики или цехове, които имат такива централи. Това всъщност е най-масовият случай напоследък.

 

Пет важни въпроса преди голямата инвестиция*

-  Всеки покрив ли е подходящ за монтаж на фотоволтаични панели?

- Фотоволтаичната централа може да бъде монтирана на всякакви видове покриви - скатни, плоски, дори обли, независимо от покривната настилка (керемиди, битум, LT ламарина и др.).

- Издържат ли панелите на градушка?

- Да. Фотоволтаичните панели са изработват със специално стъкло, което е издръжливо на градушки. Панелите следва да отговарят на определени международни стандарти, а именно IEC-61215 за поликристални и монокристални панели и IEC-61646 за тънкослойни панели. При сертифицирането за тези стандарти панелите биват тествани при хвърляне на ледени късове с диаметър 25 мм и тегло 7,53 грама по закалената стъклена повърхност на модула със скорост от 23 м/ сек.

Колко ток ще произведе централата за 1 година?

- Годишната производителност на една фотоволтаична централа зависи от вложеното оборудване и цялостното изпълнение на проекта. За сравнение: една фотоволтаична система от 5kW инсталирана мощност ще произведе за 1 година около 7MWh. Система от 15kW инсталирана мощност ще произведе за 1 година около 21MWh. Система от 30kW инсталирана мощност ще произведе за 1 година около 42MWh

Колко е гаранцията на фотоволтаичните панели?

- Повечето фотоволтаични панели имат 10 години пълна гаранция, както и 10 години гаранция за 90% производителност и 20 години гаранция за 80% производителност. Водещият производител на соларни панели Sharp обаче дава 15 години продуктова гаранция и 25 години гаранция за 84% производителност в края на проектния живот на панела.

Трябва ли централата да е застрахована?

- Да. Застраховането на централата е от изключителна важност, за да защитите инвестицията си. Застраховката трябва да покрива както природни бедствия (наводнения, пожари, земетресения, мълнии), така и кражби, умишлено причинени щети на оборудването или централата и др. подобни.

* Информацията е от сайта на "Соларити БГ"

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Nikolov

Nikolov

02.11.2021 | 18:50

Това е пълен абсурд и изчисленията са правени от платен пиар търсещ да продаде продуктите си .Първо производството на ел енергия зависи от слънчевите дни и сезонната активност на слънцето . Те са грубо казано 6 месеца в годината . При инвестицията не са взети под внимание много фактори . Няма да изпадам в подробности . Сами си направере сметката дали е изгодна инвестиция да се подхвърлят Шест месеца в годината панелите и панелите ,а в другите шест да работят .

Отговори
2 2
Глуппсти

Глуппсти

01.11.2021 | 20:53

Глуппсти!А първоначалното капиталовложение?!

Отговори
19 2
Мони

Мони

01.11.2021 | 20:08

В Испания почти всяка втора къща има.А новите сгради-на 100процента. Отгоре на това държавата ги подпомага....

Отговори
28 0
Пуснете

Пуснете

01.11.2021 | 19:28

Пуснете си в youtube Владислав Панев на гости в комеди клуба, където обяснява за панелите. Защо са по-добри и защо в бг има много пречки, които трябва да се оправят.

Отговори
9 3
Електроенргия

Електроенргия

01.11.2021 | 18:34

Всичко звучи добре ама не е така ако погледне човек финансовата страна. Така е и с електрическите коли, ако имаш много пари купуваш, караш, хвърляш и толкова, нека след това да погледнем ако проблемите. Няма технология която да преработва на 100 % акумулаторите от тези солари, автомобили и други такива, не случайно станахме свидетели на репортажи по медиите с камари стари акумулатори внесени у нас дори от развити страни. Как така излиза че който произвежда не може да ги преработи, значи просто нов бизнес това е.

Отговори
23 1
ГЮРО

ГЮРО

01.11.2021 | 18:06

Щом като 1 киловатчас струва 7 стотинки, защо ЕРП ни го пробутват поне 10 пъти по-скъпо? Щото е "зелен"? Или щото ни вземат нас за "зелени"? А бре?

Отговори
42 5
Nikolov

Nikolov

02.11.2021 | 18:54

Вие не разбрахте ли че с продажбата на електроенергия на енергиината борса участвате в доброволно предоставяне на ,,суровина ,, за спекулативни договорки от разни играчи .

Отговори
1 0
АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН

АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН

01.11.2021 | 17:37

Да за това като отидеш в Прокредит банк и като искаш кредит ти отговарят - Даваме ако централата бъде изпълнена от Соларити Бг.

Отговори
32 1
Клиент

Клиент

03.11.2021 | 12:17

Това не е вярно. Имам кредит от тях по препоръка от приятел, и двамата сме с друг изпълнител, не Соларити. От банката казаха, че повечето им кредити за фотоволтаик са с различен изпълнител и ги финансират при лихва от 2,5%. Но сам трябва да си намериш изпълнител, на когото вярваш, че ще ти го направи качествено.

Отговори
2 1
Дии

Дии

01.11.2021 | 16:35

Георги Кадиев , Кирил Добрев, Румен Овчаров и Богомил Манчев не харесват това.

Отговори
44 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?