Следвайте ни

60 ст. доматът на борсата в Първенец, цените наполовина СНИМКИ

viber icon

Стотици автомобили се отправиха към борсата в Първенец за последния уикенд, който е удобен за приготвяне на зимнина. Опашката от коли пред входа на тържището е над 200 метра. Постоянно влизат камиони, бусове и коли.

Трафикът на излизане от Коматево е много натоварен. Голяма част от тръгналите за евтин зеленчук спират пред малките търговци, които са на пътя преди входа на самата борса. Те продават на цени на дребно.

Спирането при тях прави движението още по-трудно.

В самото тържище от ранни зори влизат десетки коли и мястото ври и кипи. Няма и педя място за паркиране.

Есенното изобилие от зеленчуци и плодове е пълно.

Масово се купуват продълговати домати за буркани, чушки, моркови и зеле. Много пловдивчани взимат и обикновен домат, защото и той става за консервиране. Най-евтиният малък обикновен домат е по 60 стотинки за килограм.

Продълговатият е между 60 и 70 стотинки на едро. Търговците предлагат кашони, които събират по 30 килограма или здрави найлонови чували.

Зелената капия е 1 лев за първо качество, а червената 1,40 лева. Магданозът на 10 връзки е 2,50 лева. Морковите обикновено се продават в найлонови торби от по 5 килограма. Средната цена е 60-70 стотинки.

Простата сметка показва, че ако една домакиня реши да си купи продуктите на едро от борсата в Първенец, ще направи икономия от 30-35%. Има зеленчуци и плодове, които са на двойно по-ниска цена от тази на пазара.

Борсата е залята от десертно грозде. Първо качество е 1,20 лева. Средни по големина ябълки се търгуват по 80 стотинки, като условието е да се вземат поне 20 килограма. Има и късен сорт по-дребни праскови, чиято цена е 1,10 - 1,20 лева за килограм.

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

по български

по български

27.09.2020 | 08:31

Това е единственото селскостопанско тържище в Пловдив. Но, толкова години, така и не направиха един нормален паркинг. На входа има такса, а наоколо навсякъде е забранено спирането. Всичко се прави, за да се тормози куповачът. Така ли е в Европа?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?