2374

5G мрежите вече са достъпни за 5 млн. българи

От старта на 5G мрежите у нас минаха близо 18 месеца, в които технологията успя както да разбие редица митове и очаквания, така и да потвърди други.

България направи поредна стъпка към ускоряването на процеса по интегриране на  5G мрежите в страната, след като през миналата седмица Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) предостави допълнителен честотен ресурс в обхват от 1800 MHz на трите мобилни оператора. Телекомите ще използват новата честота за развитие на мрежите и предоставяне на съвременни мобилни широколентови услуги, базирани на 5G пренос на данни, което е сред приоритетите на инициативата Европа 2020 на ЕС.

На практика това значи, че мобилните оператори ще имат допълнителна честота на разположение, която ще доведе до много по-добро покритие и сигнал при 5G връзката. Въпреки това, поглед към данните на Vivacom, Yettel и A1 може да видим, че ​към момента покритието при петото поколение мрежи в страната е повече от добро. Близо

75% (или около 5 млн. души) от населението на България има достъп до 5G

базирани услуги, което малко над средните за ЕС нива. 

Проверката на "Марица" показа, че в почти всички общински центрове и градове с над 15 хил. души население вече поне два оператора имат изградена мрежа от ново поколение, достъпна за клиентите. Не липсват и много по-малки населени места с под 10 хил. души, които могат да се похвалят с 5G интернет, сред които са Джебел, Съединение и Батак, че дори и села, в близост с Пловдив като Скутате, Рогош и голяма част от Марково.

Къде и кога ще дойде новата мрежа обаче, решават самите оператори на база анализите на своите клиенти по населени места. Експертите са категорични, че първият етап от развитието на 5G в страната вече е зад гърба ни, след като големите градове и курорти са почти изцяло покрити. Но за да се превърне в стандарт петото поколение в преноса на мобилни данни, не само големите населени места, но и пътната мрежа, както и по-малките градове и села трябва да се сдобият с 5G предаватели. Ако цели 70% от българите вече живеят на място, на което могат да ползват новите мрежи, то под 10% от реалната територия на страната е покрита от клетки. 

Това, което вълнува всички потребители в момента, е едно -

заслужава ли си да смените стария смартфон с нов, готов да приема 5G сигнал,

или все още новата мрежа е по-скоро лукс, отколкото необходимост. Полевите тестове на "Марица" показаха, че в тестови режим разликите между 4G и 5G мрежата е повече от сериозна. Средно за Пловдив 5G предоставя с до 560 Mb/sec скорост на сваляне срещу едва 270 Mb/sec за предшественика от четвърто поколение. Това прави разлика от малко над два пъти, при това в самото начало на развитието на технологията у нас.

В началото на 5G у нас, освен крайно ограничения обхват на самата мрежа, друг сериозен проблем се оказа и липсата на достатъчно устройства на пазара. Първите месеци операторите предлагаха едва няколко модела, работещи с новия стандарт от пето поколение. Всички те бяха позиционирани в скъпия ценови клас над 900 лева. В момента обаче

на пазара има над 60 различни модела смартфони, готови за новия стандарт,

а най-евтините могат да бъдат намерени и под 300 лева.

Плановете, предлагащи 5G интернет и мрежа, пък започват от 40 лева и стигат до 60 лева и при трите телекома, което прави новата технология повече от достъпна. На практика, ако ще преподписвате договор и ще сменяте устройство, няма никакви причини да не минете към новия стандарт. Скоростта обаче идва все още за сметка на надеждността - понякога натовареността на мрежата може да влоши качеството на предоставяните услуги. Тоест, в момента колкото повече други 5G устройства има около нас, толкова по-слаба ще бъде скоростта на достъп. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?