Следвайте ни

5 ситуации, в които е нормално да имате дълг

viber icon

Проучвания показват, че 1/3 от българите имат кредит. Очаква се през 2020 година броят на кредитите да нарасне и дълговете да се увеличат, поради икономическата криза, свиването на доходите и загубата на работни места. Обикновено на заемите се гледа като на бреме, натоварващо семейния бюджет, на стъпка, която трябва да е добре обмислена и предприета в случай на липса на друга възможност. Обаче има ситуации, в които кредитът се оказва сам по себе си възможност и е положително да имаме дълг. Ето пет от тях:

  • Ипотечен кредит. Тегленето на кредит, за да закупим своя първи дом, вместо да заплащаме наем всеки месец, да влагаме средства, за да поддържаме и ремонтираме имот, който не е наш, е разумно решение. Дългът в тази ситуация и при настоящите лихвени нива на ипотечните кредити е по-добрият и по-изгодният избор от дългосрочното наемане на жилище. Ако срещнем трудност с някоя от месечните вноски, винаги можем да разчитаме на заем до заплата от фирми за бързи кредити, дори кредитното ни досие да не е цветущо. Така ще гарантираме спокойствието си по отношение на ипотеката. Също така ипотекирането на земя или имот, които не са ни единствени и жизнено необходими, ни дава възможност да се сдобием с така важните финансови средства срещу нещо, което реално не използваме.
  • Ипотечният кредит като инвестиция с добра доходност. Целта на ипотечния кредит може да е и придобиване на имот, който да бъде отдаван под наем на стойност по-висока от месечната вноска по кредита, като разликата да подпомага семейния бюджет. В този случай кредитът също не е бреме, а отлична инвестиция и възможност за доходи и е положително да го имаме. Покупките на жилища с инвестиционни цели неслучайно бележат ръст през последните години. С тази стъпка парите ни са по-предпазени от инфлация в ситуация, в която лихвите по депозитите бележат тенденция към намаляване.
  • Бизнес кредит. Всеки бизнес се нуждае от средства, за да се развива, да нараства или просто да отговори на нови законови изисквания и да продължи да функционира и извършва своята дейност. Независимо дали говорим за оборотни или за инвестиционни нужди многобройни са ситуациите, в които тегленето на кредит може да тласне бизнеса ни към нови върхове и да ни донесе значителни печалби. Допълнителната гъвкавост по отношение на формите на финансиране подпомага значително развитието на бизнеса. Дори фирмата да се развива добре, допълнителното финансиране може да се окаже ключът към желания растеж и необходима подкрепа в решителни моменти.
  • Кредитът за стартиращ бизнес също е ситуация, в която е добре да имаме дълг, тъй като често е крайно необходим за прохождаща фирма и понякога решаващ за бъдещето ѝ. Той може да превърне добрата идея в добър и печеливш бизнес.
  • Кредит за обучение. Образованието е ценност, която не може да се сравни с финикийските знаци. То е основа за добро бъдеще, отлично заплатено и престижно работно място, мечтана професия. В този случай кредитът не се явява бреме, а инвестиция в самите нас, която заслужаваме.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Жика

Жика

19.08.2020 | 17:36

Няма такова нещо като изгоден кредит, поне у нас и поне докато са тези лихви. Алчността на банките е безкрайна.

Отговори
2 0
Хаха

Хаха

19.08.2020 | 15:05

Намалява желаещите за кредити и банките платиха за реклама, що ли?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?