Следвайте ни

5% ръст на заетостта в Пловдив през последното тримесечие

Отваря се пазарът в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”

viber icon

Пет процента ръст на заетостта се очаква в Пловдивска област през последното тримесечие на 2020 г. Това сочи обзорно изследване на Manpower Group относно нагласите на бизнеса да открива нови работни места. Освен Пловдив в проучването са включени още Варна, София, Русе и Бургас. 426 работодатели са отговорили на въпроса "Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на декември 2020 г. в сравнение с настоящото тримесечие?".

Най-силни перспективи за наемане са отчетени във Варна, където нетната прогноза за заетостта е +6%. Работодателите в Бургас и Русе предвиждат спад на заетостта, като отчитат прогнози съответно -5% и -4%, а работодателите в София очакват замрял пазар на труда с прогноза от 0%. Въпреки отрицателните стойности в две области сега в сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане се засилват във всички пет региона, като Бургас и Варна регистрират значително подобрение съответно 16 и 14 процентни пункта. Работодателите в Пловдив отчитат увеличение от 9 процентни пункта, докато прогнозата в Русе се подобрява с 3 процента.

Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”, където нетната прогноза за заетостта е +7% и регистрира рязко увеличение от 23 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. Работодателите от сектор „Финансови и бизнес услуги” очакват скромно увеличение на служителите, като отчитат прогноза от +5%, а прогнозата на секторите „Промишленост” и „Друго производство” е +3%. Работодателите от сектор „Строителство” предвиждат ограничени възможности за наемане с прогноза от +1% и се очаква спад на заетостта в два сектора - „Други услуги” и „Търговия на едро и дребно”, които имат прогнози от съответно -9% и -5%.

„Въпреки че прогнозата за четвъртото тримесечие запазва бавното си темпо вследствие на пандемията, виждаме някои окуражаващи сигнали, предвид че увереността за наемане на нови служители се подобрява в пет индустриални сектора и два региона, включени в изследването. Още е рано да приемем тези подобрения като поврат на пазара на труда, но искрено се надяваме, че най-лошото вече е зад нас”, коментира Иван Шербанов, оперативен мениджър, ManpowerGroup България.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?