Каква ще е съдбата на студентите, които чакат визи за бригади в САЩ

Държавният департамент инстуктира работодателите да осигурят карантинен периметър за заболели студенти

Вече има български студенти, които пътуват към САЩ за летните бригади по програмата Work and Travel. Това каза пред "Марица" управителят на фирма „Ориндж Бг” Иво Борисов, която изпраща наши младежи по програмата. 

Държавният департамент е изпратил инструкции към партньорските организации и работодателите в Щатите за това как да се процедира в случай, че наш студент се разболее от коронавирус. Предвижда се всеки работодател да осигури предварително специален карантинен периметър.

„Бройката е по-малка от обикновено, защото някои са се отказали”, признава управителят на „Ориндж Бг”. Според Иво Борисов голямата въпросителна е за хората, които до момента още нямат издадена виза. А това са по-голямата част от студентите. В агенциите обясняват, че месец март е най-активният период за интервюта за визи.

Държавният департамент регулярно съобщава за издадените визи и до 13 март те са били около 1000. Това означава, че голяма част от близо 5-те хиляди наши млади хора, още не е минала през процедурата интервю за виза. 

Първите три визи на наши студенти бяха дадени на 14 февруари. Посланик Херо Мустафа им връчи паспортите с тях на скромна церемония в посолството.

„Няма и конкретна дата кога посолството ще отвори отново. Със сигурност ще отворят, но въпросът е кога”, казва Иво Борисов. 

Иво Борисов

Според неофициална информация посолството в София е готово много бързо да започне работа, след като получи зелена светлина от Държавния департамент. 

Според фирмите, които работят по програмата Work and Travel, някои от щатите се връщат към нормалния ритъм на живот. 

„Има и такива като Ню Хемпшир и Мейн, които изобщо не бяха засегнати от коронавируса. Държавният департамент ще инструктира партньорските организации свързани с програмата Work and Trаvel как да действат в случай, че някой от пристигналите студенти, не дай Боже, се разболее. Мерките са превантивни, но дават представа на работодателите какво се очаква от тях, в случай, че студент се зарази с коронавирус”, обясни Иво Борисов. 

Става въпрос за осигуряване на карантинен периметър, където болният да бъде настанен. Работодатели не отказват да приемат студенти, дори обещават сезонът да е съвсем нормален. 

Единствено щатът Аляска обяви, че се отказва да приема студенти по програмата.

Причината е, че целият туризъм там е под шапката на „Холанд Америка”, а компанията оперира основно с големи круизни кораби. Те са закотвени и не се движат в момента. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Steurs15

Steurs15

04.06.2020 | 19:22

ИЗПИТВАНЕ НА МОЯТ ЗАЕМ, ПОЛУЧЕН ОТ ИБСИ-БАНК На вашето внимание Повече не се притеснявайте от финансовите си проблеми. Успях да получа междинен заем от 13 500 евро, който наистина ми помогна да реша проблем за кратко време. Ако в допълнение сте били разочаровани или се нуждаете от кредит, заем или инвестиция или ако сте забранени от банкиране, моля, свържете се с г-жа Виолайн Михел Агнес БЕРТЕТ с кредитора на IBSI- Банката наистина е призната в тази област. Свържете се с нея сега, ако се интересувате от заем или инвестиция. Имейл: [email protected]

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?