Следвайте ни

4 неща, за които да внимаваме при избор на нов касов апарат

Информираният избор е от голяма полза за бизнеса ви

viber icon

Всички знаем как изглежда касовият апарат и за какво служи той. Отчитането на продажбите и подаването на информацията към НАП е основната задача на всяко подобно устройство, но функциите му далеч не се изчерпват само с това.

 

Днес на пазара се предлагат множество касови апарати, а купувачите им често правят прибързан и неинформиран избор. Поради тази причина ще ви представим най-важните особености, на които трябва да обръщате внимание при покупката на нов касов апарат. Наличието им може не просто да улесни живота ви, но и да е в голяма полза за вашия бизнес.

 

Какво влиза в цената

Една от грешките, които правят тепърва започващите в бизнеса е да не обръщат внимание, какво влиза в цената на устройството, което те закупуват. В някои случай това е единствено касовия апарат, а регистрацията в НАП, програмирането и фискализацията се заплащат отделно. Така устройства, които на пръв поглед изглеждат евтини се оказват не само по-скъпи, но и по-неудобни.

 

Някои компании обаче включват всички тези услуги в своята цена и дори предлагат безплатно техническо обслужване към нея. Пример за такъв касов апарат е ZIT B30, защото в неговата цена от 199 лева са включени всички необходими услуги: регистрация в НАП, програмиране и фискализация, абонамент за СИМ карта и договор за техническо обслужване за 12 месеца.

 

Методи на зареждане

Наличието на USB порт може да се окаже спасително за вас. Представете си, че имате мобилен апарат, но батерията му пада. Това не би било проблем, ако той може да се зарежда чрез USB порт. В днешно време почти всички модерни устройства разполагат с USB зарядни – възможността да вземете на заем или да закупите USB кабел може да ви „спаси кожата“ в някой непланиран и неочакван момент.

 

Касовият апарат ZIT B30 разполага с micro USB порт, благодарение на което може да използва повечето зарядни за смартфони. Освен това ZIT B30 може да бъде зареждан директно от компютър или power bank.

 

Връзка с интернет

Най-често връзката между НАП и вашето устройство се реализира посредством GPRS системата, базирана на мобилна телефонна мрежа. Тя обаче изисква плащането на месечна такса към съответния мобилен оператор, който сте избрал. Преноса на данни също се таксува. В случай, че вашето устройство поддържа Wi-Fi връзка с интернет, то необходимостта от плащането на такса към някой мобилен оператор, както и заплащането за пренос на данни отпада.

 

Експертите обаче съветват, че е най-добре касовият апарат да предлага едновременно и двете опции. Комбинацията между интернет и GPRS не само позволява избор на връзка, но предоставя и по- голяма сигурност на данните, тъй като модема е вграден във фискалното устройство. Понякога касовите апарати имат и други интерфейси за връзка. ZIT B30 може да се свързва с НАП и чрез Wi-Fi, и чрез GPRS.

 

Богато и функционално меню

Както е казал и Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. За всяка фирма би било от полза, касовият ѝ апарат да има повече бутони за стокови групи (департаменти) и по богато функционално меню с възможност за различни видове плащане, отстъпки и много други. Освен повечето департаменти, е препоръчително те да са с програмируемо име.

 

ZIT B30 позволява да бъдат въведени 30 000 артикули с програмируемо име (20 символа). Броя на департаментите е 50, като всички те са с програмируемо име (20 символа), а бутоните за директна връзка към тях са 6. Касовият апарат позволява да бъде въведено едно основно плащане (в брой) и 4 допълнителни с препрограмируемо име (с карта, по електронен път и други). Менюто позволява да бъде извършвана корекция във височината на шрифта за печат на КЛЕН.

 

Дисплей, клавиши и печатащо устройство

По-големият дисплея позволява извеждането на повече символи и редове, а това никога не са излишно. Удобната клавиатура също е от значение, а характеристиките на печатащото устройство не са за подценяване. ZIT B30 разполага с голям дисплей с подсветка. Клавиатурата е ергономична и има 35 бутона. Що се отнася за печатащото устройство, то е термопринтер с 32 символа на ред и бърза скорост на печат - 70 мм./сек. Касовият апарат позволява да бъде извършена корекция в контраста на печата. Голяма екстра е наличието на Easy Load механизъм за зареждане на хартията.

 

Част от другите екстри на мобилния касов апарат ZIT B30 са наличната му Bluetooth връзка и трите на брой RS-232 порта за връзка с компютър, електронна везна и баркод скенер.

 

Изборът на правилния касов апарат не трябва да се подценява. Наличието на описаните по-горе характеристики има силата да повиши резултатността, комфорта и сигурността и на вашия бизнес.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?