Следвайте ни

3D лазерно сканиране на сгради - новост на Панаира

Специалисти от Германия и Швейцария демонстрират как се прилага то на практика по време на есенното изложение

viber icon

Триизмерно лазерно сканиране на сгради е сред новостите на есенния Международен технически панаир в Пловдив. Върховата технология се използва за съставянето на подробна  и прецизна информация за стари здания, паметници на културата, археологически находки. Получените данни са основа на проектите за реставрация и реконструкция. Посетителите могат да видят как се прилага на практика 3D лазерното сканиране на семинар с участието на специалисти от Германия и Швейцария, който ще се състои на 23 и 27 септември.

3D лазерното сканиране навлиза все повече при изграждането на планове и карти, в строителството и мониторинга на съоръжения, заснемането на промишлени предприятия, интериорни и екстериорни архитектурни заснемания, документирането на културни паметници, документирането на местопроизшествия и престъпления и други. Ползва се за документиране на сгради, съоръжения, инсталации и инфраструктурни обекти в обществения и промишления сектор. 3D лазерното сканиране е съвременна технология, чрез която се получава прецизен набор от геопространствени данни чрез светлинни измервания. Характерна за този вид измерване е бързината на сканиране (до

1 000 000 точки в секунда). Като резултат от работата се получава масив от точки, наречен "облак от точки". Той се характеризира с висока точност (2-10 ​мм),  висока прецизност (3-15 мм разстояние между точките) и ниско ниво на шум. Особено предимство е и интуитивността на данните. Всяка точка може да съдържа и реален цвят, което превръща данните от сканиране в лесноразбираеми и разграничими от всеки. 

Ново поколение сандвич панели за изолация ще представи българска компания. Използваните в тях материали и конструкцията подобряват топло- и звукоизолацията, устойчивостта на пожари и енергийната ефективност.

Други  иновативни изолационни системи ще може да видите на Панаира. Най-модерните решения са подходящи за нискоенергийни и пасивни сгради. Сред новостите са и предварително изолирани тръби, които се използват в бита за вътрешно разпределение на топла и студена вода, в индустрията и инфраструктурата. Нов вид мазилка в 1000 цвята може да се нанесе върху стара - например плочки в банята или паркет на пода.  

Първото в света с максимален клас на защита подово отопление, изпитано в най-студените райони на планетата, ще демонстрира фирма на Международния технически панаир в Пловдив. Изделието загрява плочи с дебелина до 30 сантиметра и ги превръща в акумулатор, който излъчва топлина в продължение на 6 часа, без да харчи ток. Може да се използва както в дома, така и за обезледяване на пътища и стадиони.

За дома е предназначен и апарат за пречистване на въздуха в затворени помещения, който унищожава плесен, бактерии, вируси и алергени само с топлина, не отделя вредни емисии и е много икономичен.

Мобилна биосауна с джакузи, произвеждана в Япония, също е сред атрактивните експонати. Вносителите ще демонстрират нейните качества с действащ модел.

Близо 700 фирми представят модерни технологии, продукти и услуги за индустрията и дома по време на Международния технически панаир от 23 до 28 септември. В рамките на пет специализирани изложби може да се видят новости от автомобилната индустрия, транспорта, автосервизното оборудване, строителството, електротехниката, електрониката, машиностроенето, роботиката, автоматизацията, информационните и дигиталните технологии, екологията, енергетиката, химическата промишленост и водния сектор.

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?