Следвайте ни

33 млн. лв. изсветли кампанията „Заплата в плик“

viber icon

33 млн. лв. от възнаграждения е изсветлила кампанията „Заплата в плик“ за 3 години. Това стана ясно от думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров по време на онлайн конференция. Според него това означава, че информационните кампании имат положителни ефекти върху превенцията на недекларирания труд. Така благодарение на информирането на хората за загубите, които те търпят от получаването на пари в плик, през 2018 г. е отчетено изсветляване на доходите с 13 млн. лв., а през 2019г. - 33 млн. лв.

„Все още обаче остават около 440 млн. лв., за изсветляването на които трябва да продължат общите усилия“, каза Бъчваров. „Заплата в плик“ е съвместна кампания на НАП, ИА ГИТ и НОИ, а гражданите се информират колко им струва недекларирания труд посредством разработен калкулатор. Всеки може да изчисли по колко губи, когато не се осигурява върху пълните си доходи. В дългосрочен план загубите за човек могат да бъдат десетки хиляди лева.

„Последиците от недекларираната заетост се разбират от работещите, когато се налага да ползват осигурителни права и разбират, че нямат такива“, коментира Тенчо Тенчев от НОИ. Той припомни, че чрез персонален идентификационен код (ПИК) работещите могат да проследяват дали работодателят им ги осигурява на реалното възнаграждение. Освен това кодът им дава възможност и да ползват електронните услуги на НОИ. Националната агенция за приходите също издава ПИК, с който всеки може да следи данъчно-осигурителните си права и задължения.

Според експертите на осигурителния институт до изсветляване на заетоста може да доведе и увеличаване  на правомощията на контролните органи и на санкциите, въвеждане на задължителни разплащания по банков път, даване на публичност на некоректните работодатели, подобряване на взаимодействието между институциите. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?