49

3,8 млн. българи стягат куфари за чужбина до септември

Близо 3,8 млн. българи се очаква да посетят чужбина от май до септември. В същото време за този период се очакват около 14 млн. пътувания на българи вътре в страната, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма. Основните дестинации за българските туристи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и страните от Европейския съюз. Очакват се интензивни пътувания на сънародниците ни през това лято, ​смята Драганов.

"Тъй като ние в годишен план общо имаме общо 20-21 млн. пътувания на българи в България, заедно с тези, които са в чужбина, са 28 млн. пътувания. Кризата, високите цени и инфлацията не се отразяват на интензитета на пътуванията. Поне до средата на юни имаме по-високи натоварвания в пътувания, отколкото предходните две години - 2020 и 2021 г. Обясняваме го с края на пандемията. Ето, само в началото на май ние имаме над 1 млн. пътувания на българи в България", обясни Румен Драганов.

От май до септември се очаква страната ни пък да бъде посетена от 5,5 млн. чуждестранни туристи. Само за май броят им е над 800 хиляди, сочат данните. Намирането на работна ръка пък остава най-сериозният проблем за бранша и през това лято.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?