25 000 овце от националното стадо зарязани на баира

Фермите са първобитни, животните намаляват, а изкупните цени и субсидиите са символични

Млечното овцевъдство в страната постепенно затъва. Допотопни ферми с първобитно отглеждане и ръчно доене, недостиг на племенен материал и специални породи, скъпи фуражи, оскъдни и нередовни субсидии за овче мляко, ниски изкупни цени, както и дефицит на работна ръка. Това са част от проблемите на отрасъла, които нямаше как да се премълчат на проведената в Съединение изложба на бели и вакли Маришки овце. Конкурсът Мис Овца и Мистър Коч, проведен в рамките на изложениетоq бе нестандартна форма, за да се провокира вниманието не само към двете местни породи, но и към сектора като цяло.

Проблемите в родното овцевъдство се трупат с години, без да се влагат  сериозни инвестиции. Фонд „Земеделие" и програма САПАРД подпомагаха главно преработвателите, а млекопроизводителите и на краве, и на овче мляко останаха извън борда, коментира Любен Иванов от Ихтиман.  Според него държавата тотално е загърбила сектора и сега наваксването става все по-трудно. Картината е изключително тревожна, показва статистиката. До миналата година броят на овцете за мляко в елитните стада е 25 000,  като средно от овца са получени 93,4 литра мляко, а средната млечност на контролираните местни овце е 56,4 литра. Как да се сравняваме тогава с Испания, Франция, Гърция и др., където броят на овцете за мляко е над 1 милионq и то със средна млечност над 200 литра, недоумяват овцевъди от Стряма и Раковски. Хората са притеснени, че българските породи за мляко са застрашени. Сред тях са Плевенската черноглава и Старозагорска овца, също и Медночервената и Маришката овца, които имат заложби за висока млечност, но, за съжаление, и те вече са на изчезване. Пълен абсурд е да се твърди, че с местните, аборигенните, или автохтонни породи ще се решат проблемите с млечното овцевъдство.

През последните години се отделя голямо внимание на  тези стари породи. В това няма нищо лошо, но нека не се забравя, че те са с много малък брой в популациите и невинаги в чисто състояние. Това означава, че те едва ли ще окажат някакво влияние въобще в развитието на овцевъдството в бъдеще, смятат специалисти от Тракийски университет. Освен това продуктивността им по признака мляко е до 60 литра, което означава, че те не могат да играят никаква роля за създаването на млечно овцевъдство. Внесените стотина броя породи Хиос и Аваси също няма да решат проблема. Така че въпросът за породите овце за мляко е изключително важен и основен за създаване на новото ни млечно овцевъдство. В това отношение е необходимо по-голямата част от субсидиите за генофонда да се дава на породите за мляко . Дано не съм лош пророк, но в противен случай след няколко години и малкото ни останали породи за мляко може да субсидираме като изчезващи породи, заяви Теодор Костадинов, също от ТУ.

Другият голям въпрос за решаване са мъжките разплодници. За каква селекция можем да говорим, когато през 2006 г. са произведени 360 броя кочлета, и ако приемем, че всичките са проработили, в най-добрия случай биха покрили 36 000 овце, а в България се отглеждат 2 000 000 овце. В момента наличните елитни кочове в страната са вероятно около 2000. В най-добрия случай те могат да покрият 200 000 овце, или една десета от наличните. Останалите се заплождат безразборно, със случайни разплодници, което означава регрес или тъпчене на едно място, убеден е пенсиониран зоотехник, пожелал анонимност .

Ако не се коригират ниските изкупни цени на овчето мляко и субсидиите, млечното овцевъдство ще продължи да буксува. В момента мандрите плащат между 60 и 80 стотинки за литър. Годишната издръжка за животно е между 150 и 200 лева, а субсидиите са 25 стотинки за литър. В момента има свободна пазарна ниша за овче мляко на европейския пазар, която трябва да се използва. Сирената и кашкавалите от овче мляко са търсени продукти в целия свят. Една от големите износителки на българско овче и краве сирене за Русия, САЩ и Ливан е пловдивската Обединена млечна компания. Продуктите на Димитър Маджаров също са търсени на международния пазар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?