71
Следвайте ни

24 000 безработни в Пловдивско, в бюрата предлагат работа на половината

viber icon

250 000 българи са изгубили работата си от началото на годината

Новорегистрираните безработни в цялата страна за периода от края на декември 2020 година до 21 ноември надхвърлиха 250 000 души. За същия период устроените на работа чрез бюрата по труда са малко над 206 000 души. Това сочат най-новите данни от специализираното наблюдение на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта заради пандемията.

В  седмицата от 15 до 21 ноември новорегистрираните безработни в страната са 5 241 души, които са близо два пъти повече от от започналите работа едва 2 869 души за същия период. 

Първи в черната статистика на най-много записаните в бюрата по труда са областите Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Кюстендил, Стара Загора и Хасково. На много места разликата е над три пъти в полза на новорегистрираните. Социалните експерти припомнят, че от декември 2019 до декември 2020 година записаните в бюрата по труда бяха малко над 418 хиляди души, а започналите работа 249 380. 

В Пловдив и областта към 31 октомври безработните са общо 23 852 души, което значи, че равнището на безработица е около 5%. От началото на година пък над 11 хил. души са прекратили регистрацията си в бюрата по труда в цялата област. Свободните позиции към момента в Пловдив и региона пък са близо 12 хил., като най-търсени професии са в сферата на средното образование, международните превози и машинните оператори за промишлеността.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Тошо

Бай Тошо

24.11.2021 | 13:41

Прекрасен капитализъм, нали за това скачахте, дето при комунизма България била фалирала три пъти, на ви капитализъм с нонстоп фалити! А колко безработни не са се регистрирали, а? Сигурно още два пъти!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?