46
Следвайте ни

232 пловдивски фирми надбягаха конкуренцията в "Гепард"

viber icon

232 са най-динамичните малки и средни пловдивски компании в класацията "Гепард" на "Капитал". Пет от тях, които са в Топ 10 по ръст на приходи за 2019 г., оперират в областта на търговията. Останалите са в секторите „Храни и напитки“, „Химия“, „Строителство“ и „Селско стопанство“. 

За посочения период регионалният първенец /15-и в страната/ „Унитемп“ - с фабрика във Войводиново, има приходи в размер на 25 076 000 лв., или скок от над 366% в сравнение с година по-рано. Както „Марица“ писа, на световно изложение в Германия месопреработвателната компания спечели международен приз с един от иновативните си продукти.

Колкото и да е странно, но „Булминт Уан“ - търговецът с най-много приходи в региона - 17 684 000 лв., не продава хранителни или други бързооборотни стоки, а

преработва и продава благородни метали и изделия от тях. 

Лидерът в сектор „Химия“ е „Сигмареф“ с фабрика в село Труд. Дъщерната фирма на италианската Сигма Груп е производител на специални форми за стъклени пещи. За 2019 г. фирмата има приходи в размер на 23 946 000 лв., което е над 150% ръст спрямо предходната година.

На 8-о място в Топ 10 по приходи за над 150 млн. лв. е строителната компания „Герт Груп“. Фирмата отчита и печалба за над 2 млн. лв. за 2019 г. В областта на селското стопанство най-динамичната компания от Пловдивска област е „Агро бизнес груп 2003“ - Раковски. Фирмата притежава смесено растениевъдно-животновъдно стопанство.

Сред най-печелившите компании отново се нарежда пловдивската „Пентакс Медикъл България“ /част от японския гигант HOYA Corporation/ - с над 12,2 лв. нетна печалба. Компанията е най-голямото европейско предприятие за ремонт на медицински ендоскопи.

В сектора на горивата също имаме отличени „Гепард“-и. Това са „Лайт Комерс“  и ЕК Петрол, които се нареждат на 9-о и 15-о място в Топ 20, съответно с приходи за 8,9 млн. лв. и 17,5 млн. лв.

Скок на приходите с близо 152% 

нарежда на първо място в класацията производителя на обувки „Ингилиз груп“ - Пещера

Компанията с едноличен собственик Гюрсел Ингилизов има над 8,2 млн. лв. оборот за миналата година. Фирмата е създадена преди повече от 20 г. Произвежда обувки за големи световни брандове, а също и ходила, табани и токчета за обувки. Освен това търгува с облекла и обувки, а от 2017 г. има и собствена марка. Основните партньори на дружеството са в Италия, Испания, Нидерландия и Португалия. През миналата година „Ингилиз груп“ е инвестирала в покупка на нова производствена сграда .

Челната тройка на най-динамичните компании се допълва от карловската леярна „Електростомана 2004“. Тя отчита над 80% ръст на приходите през 2019 г., или 18,5 млн. лв. Компанията произвежда детайли от стомана и чугун за индустрията и резервни части за селскостопански машини.

Компанията с най-големи приходи за 2019 г. в класацията „Гепард“ в сектор „Транспорт“ е хасковската „Монолит транспорт“ на Иван Стаматов. За посочения период приходите <210> са в размер на 38,7 млн. лв. и ръст 71%. Основният предмет на дейност е международен автомобилен транспорт. Фирмата работи с европейски спедиторски компании, разполага с парк от 110 камиона.

От автомобилния сектор компанията, която за три поредни години бележи ръст на приходите си, е "Вили Елбе аутомотив България" със завод в Куклен. За последните три години приходите <210> са нараснали от 17,5 млн. лв. на 52 млн. лв., като само за 2019 г. растежът е 58%. Дружеството е част от германския концерн Willi Elbe Gelenkwellen. В Куклен се произвеждат и изнасят автомобилни компоненти за водещи марки като BMW, Mercedes-Daimler и др.

Чуждите инвеститори са разколебани

Докато усвояването на европейски средства се засилват покрай края на програмния период, притокът на чужди инвестиции се забавя, като последните данни са за 2018 г. Столицата продължава да води със сериозна преднина от над 12 млн. евро. След нея са Бургас - с 2 млн. евро, и Пловдив - с 1,9 млн. евро чуждестранни инвестиции. От началото на тази година обаче, повечето фирми са много по-предпазливи в плановете си за разширение на бизнеса - било то от гледна точка на материална база или човешки капитал. „Може би сред малкото примери за сектори, които се развиват положително тази година, са IT фирмите и онлайн търговията“, коментира Адриан Николов, икономист в ИПИ.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Биткойнър

Биткойнър

16.11.2021 | 11:40

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно, или закупи криптовалута Биткойн, нека следва най-подробното ръководство в българското интернет пространство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?