Следвайте ни

Акциите на бившия приватизационен фонд "Доверие" нагоре с 266% за година

viber icon

 Велизар Фурлански,  Риск Мениджър Инвестиционен посредник Юг Маркет АД   

 

Изминалата 2019 година определено не беше много добра за българския капиталов пазар. В обобщение можем да кажем, че основният ни бенчмарк SOFIX падна с около 2%, което може и да не звучи толкова драматично, но на фона на 20% ръст на почти всички останали европейски индекси със сигурност не е страхотно представяне. Ликвидността на родния ни пазар беше рекордно ниска с най-малък брой сделки за последните 10 години. 

Годината премина, без да видим нито едно първично публично предлагане (през 2018-а имаше само едно, но на голяма и много популярна компания - Градус АД), и сякаш така и не се предприеха някакви по-съществени действия за развитието на капиталовия пазар.

В на пръв поглед лошата година обаче имаше няколко компании,

които не просто зарадваха акционерите си с ръст от 15-20%, а направо се изстреляха към ръстове, по-големи от 50% за годината. Четирите най-открояващи се примера са Доверие Обединен Холдинг АД, София Комерс Заложни Къщи АД, Алтерко АД и Трейс Груп Холд АД.

Започвайки отзад напред, Трейс Груп Холд АД е може би най-популярната компания. Холдингът, популярен с изграждането на пътища, жп линии и като цяло строителни дейности,

поскъпна с над 40% за 2019 година,

като още в първите 10 дни на новата година доведе този ръст до над 56%. Това обаче се случи, след като през 2018 година акциите на дружеството паднаха с над 35%. През миналата година Трейс пропусна да зарадва инвеститорите с дивидент, но пък значително подобри финансовите си резултати. В самия край на годината дружеството стартира и обратно изкупуване на акции, което даде допълнителен тласък на цената.

Алтерко АД е сравнително по-млада компания за капиталовия пазар, но след продажба на един от основните си бизнеси и разпределянето на дивидент изглежда, влезе в полезрението на доста по-широк кръг от инвеститори и

цената на акциите от 2,10 лв. в края на 2018-а стигна до 3,86 лв.

в края на 2019-аИнтересното е, че при нея, точно както при Трейс, само в първите 10 дни цената стигна до 4,16 лв. за акция. В края на годината дружеството обяви, че предстои увеличение на капитала, което да набави свежи средства за бъдещото развитие на компанията.

София Комерс Заложни Къщи АД е най-голямата верига заложни къщи в България, а и най-дивидентната компания на родната ни борса. След като

около 2 години явно стоеше встрани от погледите

на инвеститорите, поредица от чудесни корпоративни практики, сред които постоянно увеличаване на дивидента, стартиране на изплащане на дивидента два пъти в годината и обратно изкупуване на собствени акции, придружено с обезсилване, направиха така, че компанията да донесе над 100% доходност за акционерите си.

Последната, но на първо място по доходност, е компания, чиято история стартира още от масовата приватизация. Това е бившият приватизационен фонд Доверие, който днес се казва Доверие Обединен Холдинг АД. Всеки участвал през 1996 година с

една бонова книжка в този фонд сега притежава по 50 акции

от дружеството. В началото на 2019 година тези 50 акции най-вероятно не са представлявали интерес за участниците в приватизацията, защото една акция се търгуваше на цени от 1,50 лв. В края на сесията в петък обаче акциите затвориха на 5,50 лв. за брой. Разбира се, основният катализатор за това е придобиването на молдовска банка, която се очаква да бъде консолидирана в отчетите на Доверие през февруари. Именно от тази консолидация, а и от евентуални дивиденти, които биха могли да започнат да влизат от банката в Доверие, ще се определя и цената на холдинга през 2020 година.

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?