200 души напират за едно работно място

200 души се конкурират за едно работно място в Пловдив. Става въпрос за позиции, които не са свързани с някакви специфични знания и умения, изисква се само компютърна грамотност и английски език, коментира Силвия Петрова, специалист подбор на персонал в агенция „Изи Консулт". Само за сравнение - преди кризата кандидатите са били 50, най-много 100, за едно работно място.

В момента в града работодателите се ослушват за служители, чиито заплати да не надвишават 500-600 лева. Между 400 и 500 лева може да си докара касиерка в хранителен магазин. На същото възнаграждение може да разчита и колегата й приемчик в същия търговски обект. Заплащането на продавач, който дава и нощни смени в нонстоп магазин за цигари и алкохол, тръгва от 400 лева. Офис сътрудниците се котират около 500 лева. Толкова е офертата на пловдивската фирма „Дочев агро" за наемане на щатен сътрудник. Задачите му са да изготвя договори и оферти, описали са в детайли работодателите в специализирания сайт за търсене на работа zaplata.bg. Най-фрапантната обява обаче се помещава в jobs.bg - там се търси управител на магазин, който ще пласира дрехи на испанската марка Mango, а предлаганото възнаграждение е 1200 лева.

Такива големи цифри за Пловдив се въртят само за няколко позиции, коментират от „Изи консулт". Големите компании, които търгуват с бързооборотни стоки, се оказаха по-гъвкави и се съвзеха от първоначалния шамар на кризата. Голяма част от тях възстановиха търговските представители зад граница. Именно техните възнаграждения тръгват от 1200 лева, като отгоре се трупат и комисиони.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?