Следвайте ни

20% от хората няма да обслужат кредитите си

viber icon

Около 20 % от хората няма да могат да обслужват кредитите си, след като изтече мораториумът върху тях.

Това обяви по време на форума "Шумът на парите" Райна Миткова - председател на Асоциацията на колекторските къщи. Заради кризата с коронавируса много хора са задържали разходи, които не са от първа необходимост. В същото време им се е наложило да преустроят домовете си, за да се пригодят към новата ситуация с работа вкъщи, съобщава БНР.

С облекчаването на мерките и напредването на ваксинацията срещу Covid-19 много хора ще поискат да се върнат към високите харчове за забавления, но е добре да бъдем внимателни с личните си финанси, предупреди Райна Миткова от Асоциацията на колекторите

. С поетапното отпадане на мораториума върху кредитните задължения за всеки от нас ще се покачат разходите ни, предупреди Миткова. "Трябва като кредитори да сме внимателни и да проявим малко повече гъвкавост към хората, които са изпаднали трайно в затруднения", каза още тя.

Голяма част от хората са опитали да спестят разходи в най-тежките месеци на пандемията. "Бяха задържани разходи както за здраве, най-вече във формата на превенция, така и за обучение. Това пък са и перата, които голяма част от анкетираните казват, че ще наваксат вече - живот и здраве, когато ситуацията се подобри", поясни Миткова. В същото време спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви, допълни експертът по капиталови пазари Антон Панайотов.

"Мисля, че преди месец една от големите банки в България обяви минус 1,5% за средства над 200 000. Най-добрият ход е да се обърнем към инвестиции в активи, но много внимателно и след съвет със специалист. Ако поемем по-голям риск, ще направим по-голяма възвращаемост. То така върви животът", посочи Панайотов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?