Следвайте ни

20 лева бонус, ако купиш касов апарат сега

Доставчиците в битка за над 30 милиона от подмяната на фискалните устройства и софтуера

Златно време за търговците на касови апарати у нас! Голяма верига дава като бонус ваучер за 20 лева при покупка на касов апарат оттам. Клиентът може да избира между няколко модела, като всичките отговарят на Наредба 18 на НАП. Цените на почти джобните машинки са около 200 лева. По данни на НАП 40% от използваните в страната 185 000 фискални машини могат да влязат в тон с новите правила само със смяна на софтуера. 12 000 пък вече отговарят на изискванията. Останалите участници на пазара ще трябва да купуват нови. Разходите за един обект ще са около 200 лева, предвиждат експерти.

Фирмите, които продават касови апарати, отдавна изкараха списъци с модели, които задължително трябва да се подменят, и такива, които могат да се доработят, за да отговорят на заданията в наредбата. Една малка част, предимно произведени през последната година, могат бързо и лесно да се адаптират към изискванията на НАП.

 

Новите правила на данъчните разбуниха духовете на бизнеса. Голяма част от тях се опасяват не само от разходите по нов апарат и софтуер, а и че няма да смогнат да се вместят в сроковете. Според наредбата бизнесът трябва да започне да издава нови касови бележки с QR-код от 1 април. Не само че няма да успеем в следващите два месеца, а искаме отсрочка до края на годината, заявиха от Асоциацията на заведенията и Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер вчера. Само въвеждането на нов софтуер отнема два-три месеца, казаха от голяма софтуерна фирма за "Марица". При това, с предимство са старите клиенти и тези, които се обслужват на абонаментен принцип.

В Наредба 18 има редица текстове, които не само са неясни и спорни, но и противоречат на българското и европейско законодателство. Необходимо е не просто удължаване на срока за въвеждането на софтуер и смяна на касовите апарати с нови, но и използването на времето за преработване на текстовете в Наредбата. В сегашния си вид те вече създават сериозни трудности пред малкия и среден бизнес. Срокът за затваряне на търговски обект за срок от 30 дни в случай, че НАП установи нарушение, е невъзможно дълъг и ще доведе до фалит на много малки и средни фирми, считат от Българска асоциация на заведенията.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?