49

1700 българи треперят за работата си! Известна компания с поголовни съкращения

Представете си, че огромна компания току-що е купила вашия работодател за милиарди и първото нещо, което прави, е да съкрати над 2800 души, преди да каже на всички останали да се върнат в офиса. Точно това е направила Broadcom след придобиването на VMware, пише Petel.bg.

Още през 2022 година Broadcom – компания, известна с проектирането и производството на полупроводникови продукти обяви плановете си да купи компанията за облачни изчисления и виртуализация VMware в сделка с пари и акции на стойност приблизително 61 милиарда долара. Сделката предвиждаше също така Broadcom да поеме дълга на VMware в размер на 8 милиарда долара, пише специализираният сайт kaldata.com.

На 23 ноевмри Broadcom съобщи, че е завършила придобиването на VMware на. Както често се случва при сливания, едно от първите действия, предприети от Broadcom, бе да извърши масови съкращения в току-що закупената компания.

Най-малко 2837 служители на VMware в няколко държави ще загубят работата си, но под заплаха може да се окаже още по-голяма част от всичките 38 300 служители на VMware в световен мащаб, а да не забравяме, че само в България за компанията работят 1700 души.

Ако това не е достатъчно, за да разгневи служителите на VMware, тези, които не са били уволнени, са получили ултиматум от главния изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан:

"Ако живеете в радиус от 50 мили от офиса, идвайте в офиса. Сътрудничеството е важно и е ключова част от поддържането на културата с вашите колеги“, каза той.

VMware отдавна е компания, която е приятелски настроена към работата от вкъщи, което е коренно различно от политиката на Broadcom, която е толкова против работата от вкъщи, че през април 2020 година нареди на служителите си да се върнат в офиса въпреки заповедта на щата Калифорния за оставане вкъщи.

Малко са въпросите, които са предизвикали такъв разрив между служителите и работодателите както работата от вкъщи. Много компании обещаха на служителите си, че практиките за дистанционна работа, въведени по време на пандемията, ще бъдат постоянни, но все повече компании, включително Amazon, Roblox, Google и IBM казаха на служителите си, че могат или да се върнат в офисите, или да си намерят друга работа.

Напоследък ставаме свидетели и на все повече доклади за ползите от работата в офиса и недостатъците на дистанционната работа, включително този, който показва 18% спад в производителността на хората, работещи от вкъщи. Принуждаването на служителите да се върнат обратно в офисите обаче доведе до протести и петиции срещу този ход.

Това не е изненадващо, като се има предвид, че някои хора казват, че предпочитат да напуснат или да намалят заплатата си, отколкото да се върнат в офиса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?