49

14 български компании в топ 100 на Балканите

Родната индустрия и бизнес изостават значително от румънските си колеги, които са двигател на икономиката в региона, сочи престижната класация за обороти SEE TOP 100

В челната десетката на балканския Топ 100 в бизнеса има само една българска фирма. Това е специализираната в добив и преработка на цветни метали "Аурубис България". С такова скромно участие в челото са още Словения и Сърбия. Останалите места са за компании от северната ни съседка, което за пореден път потвърждава, че Румъния е реалният икономически двигател на Балканите. В класацията участват компании от 10 държави - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словения.

Първите три места са окупирани от румънски компании.

Лидер в региона е концернът „Automobile-Dacia SA“,

който произвежда едноименните автомобили. Въпреки че компанията е част от групата на френския производител Рено, Дачия оперира като самостоятелна компания, която плаща данъците си в северната ни съседка. Годишните приходи на Дачия са малко над 3,8 млрд. евро, а от тях 61 млн. са печалба.

Втора и трета са за две от дъщерните дружества на австрийския гигант в сектора на горивата – OMV. „OMV Petrom SA“ има 3,8 млрд. оборот и 283 млн. печалба, а „OMV Petrom Marketing SRL“ съответно 3 млрд. евро оборот и 67 млн. печалби. Ако двете компании оперираха заедно, те щяха да са абсолютен лидер на Балканите.

В подножието на топ 3 е родният гигант в сферата на производството и преработката на метали „Арубис България“ АД 

с над 2,7 млн. евро оборот, от които 135 млн. са годишните печалби. Веднага след това имаме отново три румънски компании, които отново са клонове на по-големи корпорации в страната - „Lidl Discount SRL“ (2,6 млрд. оборот и 155 млн. печалба), „Kaufland Romania SCS“ (също с 2,6 млрд. оборот, но близо 200 млн. евро печалби), както и „Ford Romania SA“ с приходи от 2,5 млрд. евро и едва 16 млн. печалба.

Сръбският гигант в енергетиката „JP Elektroprivreda Srbije“ заема осмото място с 2,5 млрд. евро и 110 млн. печалби, следвана от „Petrol d.d.", която оперира в Словения с 2,4 млрд. евро годишен оборот. Топ 10 се завършва от „British American Tobacco (Romania) Trading SRL“ с 2,3 млрд. евро приходи и 28,4 млн. регистрирани печалби.

Впечатление прави обаче, че

само две от десетте най-големи компании на Балканите са създадени с местни капитали

и са стартирали бизнеса си на Балканите. Това са „Automobile-Dacia SA“ и „JP Elektroprivreda Srbije“, които, въпреки че вече имат сериозно участие на западни инвеститори и собственици, все още оперират автономно. Общо най-големите бизнеси на Балканите генерират близо 26,5 млрд. евро, от които 18,5 млрд., или близо 75%, идват от Румъния.

Анализите показват още, че три от най-големите компании в региона са в сферата на търговията и производството на горива, а две - в ритейл сектора и продажбите на дребно. Друг любопитен факт е, че за да проследим двете компании с най-големи печалба на Балканите, трябва да излезем извън топ 10. Най-големи печалби от близо 300 млн. евро (при 2,1 млрд. обороти) регистрира „Dedeman SRL“. Компанията, която управлява едноименната верига хипермаркети за домакински уреди и стоки за строителството и ремонта, все още е със 100% румънски капитал.

Още по-изненадващи са резултатите на друга румънска компания, която заема втората позиция, що се отнася до годишна печалба и едва 64-о място в крайната класация.

„Hidroelectrica SA“ успява да реализира 298 млн. евро печалба при едва 808 млн. годишен оборот.

Компанията е лидер в производството на електроенергия и основен доставчик на технологични услуги, необходими в Националната енергийна система в северната ни съседка и участва в почти всеки най-голяма енергиен проект в страната.

От по-подробния анализ на топ 100 на компаниите на Балканите става ясно, че Румъния е абсолютния лидер с цели 52 компании в класацията, които заедно имат близо 67,5 млрд. евро оборот. България остава на втора позиция по този показател с 14 компании, създаващи продукти и услуги за малко над 14,3 млрд. евро. Зад страната ни е западната ни съседка Сърбия с 12 класирани фирми, които заедно имат оборот от 11,4 млрд. евро.

Що се отнася до секторният анализ, категоричният лидер е ритейл сектора и продажбите на дребно, като цели 26 от топ 100 фирмите на Балканите оперират в този сектор с общ оборот от малко под 32,2 млрд. евро. Други 20 компании пък са в сектора на производството и търговията с горива, като заедно те генерират близо 30 млрд. евро ежегодно в икономиката на региона. Сериозен е и делът на компаниите, опериращи в сферата на енергетиката -14 дружества, които общо реализират около 16,5 млрд. евро годишни приходи.

Три държавни мастодонта от енергетиката се наредиха сред отличниците

Нито една пловдивска компания не успява да пробие в Топ 100 на Балканите, но за сметка на това страната ни е представена от 14 други фирми. Освен „Арубис България“ АД, с позиция в топ 20 може да се похвали и „Лукойл Нефтохим Бургас“ с близо 1,5 млрд. евро оборот. Въпреки това, родният гигант в сферата на горивата държи и най-срамния рекорд при най-големите фирми в региона - за най-голяма годишна загуба, която възлиза на близо 260 млн. евро за последната фискална година.

Трета от родните компании (и на 29-о място на Балканите) е „Националната електрическа компания“ ЕАД с 1,3 млрд. евро приходи и 23 млн. печалба. Търговското дружество „Лукойл България“ ЕООД, което се занимава с търговията на горива, е на 40-а позиция в региона с 1,1 млрд. евро оборот и едва 4,9 млн. печалба.

Лоша новина за родната икономика е, че страната ни е рекордьор по най-много фирми с държавно участие в класацията - цели три дружества са с частично или пълно държавно участие. Освен НЕК, това са „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (със 700 млн. евро оборот и 3 млн. лева печалба), както и АЕЦ Козлодуй с 652 млн. евро приходи, от които 141 млн. евро са печалба. Родният АЕЦ заема и 9-а позиция по размер на печалбите сред бизнеса на Балканите.

Само две пък са дружествата, които са били на загуба през последната година. Освен огромния пасив на „Лукойл Нефтохим Бургас“, родната „Експрес логистика и дистрибуция“ ЕООД е инкасирала 200 хил. евро загуби при 591 млн. оборот. Останалите 12 български компании общо регистрират печалба от 486 млн. евро.

Средният общ ръст на българските бизнеси в топ 100 за година е около 10,5%, което е добра новина на фона на данните от основните конкуренти на страната ни за второто място сред най-големите индустрии на Балканите. Сръбските фирми в класацията например отбелязват спад с 2,75 на сто, а Словенските се свиват със средно 4,05% през последната година.

Разбити по индустрии, най-много родни компании в класацията има от сферата на горивата и природния газ (общо 4 на брой). По три са дружествата, които оперират в ритейл сектора, както и в областта на енергетиката (както казахме и трите обаче са държавни).

Прегледът на ранглистата показва, че има само две компании (извън държавните дружества) с български капитали сред всички 100 най-големи на Балканите. Това са „Астра Биоплант“ ЕООД и „Сакса“ ООД, като и двете дружества работят в сферата на търговията и производството на горива. Всички останали компании, макар и регистрирани в страната, са част от по-големи, международни корпорации.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Станчовси

Станчовси

08.02.2022 | 15:40

"Георги Димитров Калчев - свързани фирми" https://papagal.bg/person/4F076F27337CFA2649C27E1CC780D4E1896141D7F371182AE9B787E9ED165A0C

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?