Следвайте ни

12 хил. на опашка за работа в бюрата по труда в Пловдивско

Всеки пети отказва да започне на предложената позиция, защото не харесва заплатата или условията във фирмата

По 12 000 души от Пловдивска област всеки месец чакат на опашка в бюрата по труда. От тях около 1300 си намират работа, сочат данните на Агенцията по заетостта. Заявените свободни работни места са средно по 2400 на месец. Това означава, че за една позиция се борят по петима незаети. 

Тези, които остават трайно извън пазара на труда, обикновено са с ниска квалификация или с твърде големи претенции към предложените позиции.

Статистиката показва, че към момента 2517 души от Пловдив и областта са регистрирани в Бюрата по труда повече от година. Интересното е, че най-много откази да се започне работа по обявените в бюрата места има в икономически добре развитите региони, като Пловдив и Стара Загора. Причините обикновено били ниско заплащане и условия на труда, отдалеченост на работата от мястото на живеене или гледане на възрастни и болни близки.

Най-тревожната цифра от статистиката е свързана с младежката безработица. Оказва се, че 15 на сто от незаетите в Пловдивска област са на възраст до 29 години. 

Работодателите изпитват глад за служители в преработващата промишленост, хотелиерството и ресторантьорството. Освен това недостиг има и на продавачи, автомонтьори, оператори на машини и шофьори. Сред дефицитните кадри са още инженерите, медицинските сестри и селскостопанските работници. Липсата на служители се обуславя от демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката, коментират от бизнеса. 

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?