49

104 българи заработват като „финансови мулета”, хванаха ги

Стотици българи заработват пари като „финансови мулета”. Те получават немалка комисионна за прехвърляне на незаконно придобити пари между различни банкови сметки, често в различни държави. Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари. 

Българските правоохранителни органи са идентифицирани 104 “финансови мулета” и 8 лица, които ги набират, както и 38 жертви от престъпната дейност, съобщават от Асоциацията на банките в България /АББ/. Асоциацията е член на Европейската банкова федерация, която пък е партньор на Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол. Всяка година организациите инициират кампания за опасностите и последствията от това да бъдеш „финансово муле”.

По време на текущата кампания, с помощта на банките в страната, са установени  почти двойно повече от миналата година неправомерни транзакции, като са предотвратени щети на стойност над 1,5 млн. евро, отчитат от АББ. В Европа, по данни на Европол, само предотвратените щети са на стойност 17,5 млн. евро.

За набиране на “финансови мулета” се използват различни схеми, като например сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора. Престъпниците са все по-изобретателни, като често пъти се възползват от реално съществуващи събития, за да направят предложенията си да изглеждат по-достоверни. Те имат за цел да привлекат представители на най-уязвимите групи, които имат нужда от парични средства – студенти, хора, които са загубили работата си и други. Често пъти те използват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи, предупреждават от АББ. 

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като “финансови мулета”, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

ЧЕРВЕНА ЛАМПИЧКА

Получавали ли сте искане да помогнете с паричен превод от страна на онлайн контакт или някой, който проявява романтичен интерес към Вас? Някой, който Ви предлага да направите бързо „лесни“ пари? Или пък някой, който има нужда от помощ, тъй като твърди, че не може да използва собствената си банкова сметка?

Ако отговорът на един от горните въпроси е „Да”, тогава вероятно сте имали работа с някой, който набира „финансови мулета“. А ако сте направили това, което са поискали от Вас, вероятно сте извършили престъпление. Реагирайте незабавно, преди да е станало късно - спрете паричните преводи и уведомете веднага банката си и полицията

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?