Следвайте ни

10 начина да разкрием кога инвестиционният посредник е менте

От БАЛИП организираха информационна кампания заради зачестилите измами

viber icon

Информационна кампания „Разпознай лицензирания инвестиционен посредник“ инициираха от инвестиционния сектор. Повод са действията на Специализираната прокуратура и ГДБОП по разкриване на схеми за финансови измами от нелицензирани брокери. От Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) посочват 10 признака, по които всеки може да разбере дали е попаднал на брокер менте.

1. Как да разбера дали инвестиционният посредник е легитимен?

- Възможно е да получите обаждане по телефона или предложение за инвестиция от нелицензиран посредник, който дори може да ви покаже фалшив лиценз. Затова, преди да ползвате услугите, първо трябва да проверите дали е лицензиран от Комисията за финансов надзор (КФН), както и чрез безплатно обаждане на нейния информационен център на телефон 0800 40 444.

2 Мога ли да разпозная нелицензирания инвестиционен посредник по сайта му?

- Да, на сайта на КФН http://www.fsc.bg в секция „Регистри и справки“, подсекция „Електронен регистър и картотека“, т. 2 „Инвестиционни посредници“ има информация както за лиценза на посредника, така и за сайтовете, чрез които предлага услугите си.

3 Ако инвестиционният посредник не е български, трябва ли да има лиценз от България?

- Инвестиционните посредници, които са регистрирани в друга държава в Европейския съюз, трябва да имат лиценз от съответния надзорен орган на страната, в която са учредени. За да извършват дейност, тези дружества са длъжни при предлагане на услуги на територията на България, вкл.  и по интернет, да са подали нотификация към КФН. Ако брокерът ви показва лиценз, издаден от държава извън ЕС, той няма законно право да предлага услуги в България, преди да е регистрирал местен клон и да е получил лиценз от КФН.

4. Трябва ли да сключвам договор с инвестиционен посредник, за да инвестирам?

- Лицензираните инвестиционни посредници задължително сключват договор с човека, на когото предлагат услугата. Ако някой предлага услуга, свързана с финансовите пазари, без да е лицензиран и без да сключи договор с вас, това е индикатор за наличие на измама.

5. Какво трябва да проследя при подписване на договор, за да съм сигурен, че е с лицензиран инвестиционен посредник?

- Когато сключвате договор с лицензиран инвестиционен посредник, името му в договора съвпада напълно с името на посредника в регистрите на Комисията. Неправомерно е името на посредника да не е идентично с името на фирмата, която е получила лиценз от съответния надзорен орган. Друг идентификационен белег за учредените в България посредници е единният идентификационен код (ЕИК), който трябва да съответства с този в регистрите на КФН.

6. Какво трябва да имам предвид, когато превеждам пари на инвестиционен посредник?

- Плащания към лицензирани посредници се извършват в техни офиси на каса до 10 000 лв. или по банков път, както и онлайн. Всички разплащания на каса се извършват в регистрираните офиси на лицензираните посредници - вписани в КФН. Има случаи, когато нелицензирани посредници сключват договор с клиента, но му казват да преведе сума по банкова сметка, която е различна от упоменатата в договора. Проверявайте дали посочваната банкова сметка е вписана в договора.

7. Как да разпознавам офисите на лицензиран и нелицензиран посредник?

- Адресът за кореспонденция на лицензирания инвестиционен посредник, както и неговите офиси, задължително са описани в регистрите на КФН. Проверявайте в сайта на КФН или се обадете на безплатния телефонен номер 0800 40 444.

8. Как да разбера дали по телефона ми се обажда представител на лицензиран или на нелицензиран посредник?

- Ако ви се обаждат по телефона и ви обещават доходност от 50%-100% за кратък период, без да обясняват рисковете на финансовите пазари, това е сигнал за наличие на измама, тъй като това не са реалистични резултати. Лицензираният посредник винаги обяснява, че няма гаранция за печалба на финансовите пазари и че по-високата доходност е свързана с по-висок риск. В повечето случаи мнимите брокери настояват клиентът да вземе решение много бързо, като открие сметка и депозира средства при първа възможност още същия ден.

9. Когато предлагат да управляват парите ми от мое име, имат ли право?

- Ако някой ви предлага да инвестира вместо вас средствата, трябва да проверите дали изпълнява законовите изисквания. Управлението на всички видове финансови активи (вкл. извършване на сделки с акции от ваше име и др.) се осъществява единствено от лицензирани инвестиционни консултанти, работещи във финансова институция.

10. Каква защита имам за инвестираните средства?

- Активите на инвеститорите, които са клиенти на лицензирани в България инвестиционни посредници и участват с такса във Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ), са защитени до 90% процента от активите, но не повече от 40 000 лв. Компенсациите се изплащат от ФКИ в случай на влошено финансово състояние на инвестиционен посредник и/или при отнемане на лиценз на инвестиционен посредник, когато са налице определени законови основания за отнемането на лиценза.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?