2374

10 лв. на легло: Цени от соца посрещат в бившите почивни бази

Част от тях все още са ведомствени, други са продадени и са превърнати в хотели

Едно време, по соца, всяко голямо държавно предприятие си имаше своя почивна база. За летуване там се правеха дълги списъци и се чакаше доста. Тези дребни неудобства обаче си заслужаваха заради ниските цени на почивката. 

После държавните предприятия започнаха да изчезват едно след друго - някои бяха приватизирани и след това изчезнаха, други смениха няколко пъти собствениците си и останаха да работят под друго име, но със същия предмет на дейност. Базите за отдих влизаха в сделките за компаниите като придатък. Едва в последните десетилетия и за тях се откри фронт и намериха ново амплоа. По метода на най-малкото съпротивление, в повечето случаи бившите станции станаха хотели, защото бяха разположени на добри локации. По-малка част от тях останаха под ключ като паметници на соца.  

И сега държавните компании, министерствата, Министерски съвет и др. си имат свои почивни станции. По правило обаче

те се ползват от нископлатените служители във ведомствата, 

защото не блестят с комфорт и удобства. За пример: "Български пощи" имат хотел в Св. св. Константин и Елена, Ахтопол и Сандански, където нощувката за служители за миналата година е била 10 лева. За останалите цената също е смешна и далеч от пазарните реалности ​- 20 лева. Бунгалата в Ахтопол вървят още по-евтино - 8 лева е леглото за служителите и 15 лева за външни. Децата и в двата случая ползват намаление. Министерството на финансите пък стопанисва неголяма база в местността Гюлечица, на 7 к​м от самоковското село Говедарци, която се ползва и като квалификационен център, и за почивка на служител​и и външни лица. Според публични документи, цената на легло за миналото лято е била 17 лева. Неработещите в Министерството на финансите броят по 20 лева. С други думи, в соцбазите са се задържали соццените. Проблемът е, че някой друг, разбирайте данъкоплатците, доплаща останалото до пазарни цени.

Според докл​ад на Световната банка през 2018 година у нас

115 държавни бази са генерирали оперативна загуба от 22 милиона за една година. 

„Управлението на обекти за настаняване на туристи не е типична функция на правителството", пише в доклада и се препоръчва оттегляне на държавата от тази дейност. Но властта не иска. По правило, колкото по-голямо е едно дружество, толкова повече бази за отдих притежава. НЕК ЕАД например има почивни станции на седем места: на Пампорово, Боровец, Мала църква, на Предела, Приморско, Росенец и Св. св. Константин и Елена.

Община Пловдив също има своя база за отдих - бунгала на язовир "Доспат". Те са много търсени от служителите заради чудната природа наоколо, а и условията не са допотопни. В бунгалата има всички предпоставки за семеен отдих - спалня, хол, кухненски бокс с пълно обзавеждане - от печка до лъжици и вилици. В двора служителите имат на разположение барбекю. Основен ремонт за 190 000 лева беше направен на деветте бунгала през 2014 г., а освен това ги обзаведоха с нови мебели. Парите за ремонт бяха осигурени от продажба на друга общинска хижа на "Здравец". 

Единствената почивна база на Общината на морето, 

в Приморско, бе продадена на търг. Двуетажната сграда, залепена до луксозен хотел "Перла турист", беше затворена от години и  още от времето на кмета Спас Гърневски местната власт се чудеше какво да я прави. С решение на Общинския съвет от 2015 г. почивната станция с 32 стаи беше обявена на търг с начална цена 846 500 лева и купена от собствениците на съседния хотел.  

По-късно, през 2020 г., Общинският съвет взе решение да продаде и базата в Лозенец  - къща и дървени бунгала  - с начална цена 254 660 лева.  

Стара фабрика за тютюн  стана бутиков хотел

Автор: Даниела Арнаудова

Известната в миналото фабрика „Орел” на Сахат тепе  също заживя нов живот след успешна инвестиция на собствениците на ПИМК и бизнесмена Цветан Пулев. „Cъживявaнeтo нa тютюнeвa фaбpикa "Opeл" кaтo бyтикoв xoтeл дeмoнcтpиpa cъвpeмeннoтo пpaвилo зa ycтoйчивocт нa apxитeктypaтa, твърди проектантът арх. Веселин Русев от RG+PARTNERS. 

Сега бившата фабрика е хотел "Визуализа".  

Архивите разказват как през 1890 година тютюнотърговците Димитър Ставридис и Димитър (Маринов) Мардас вдигат фабрика за тютюн и папироси по проект на италиански архитект. За времето си фабриката е сред най-големите и модерни в България. Tyк са създадени първите български пури, рекламирани на Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив през 1892 г.

В продължение на 30-ина години обаче тази красива сграда тънеше в разруха, като свърталище на наркомани и скитници. 

Зa дa въpнат бляcъкa нa някoгaшнaтa фaбpикa, новите инвеститори и екипът им изcлeдвaт вceки дeтaйл oт фacaдaтa и интepиopa. Подбират внимателно и материалите, и майсторите. „По сградата няма стиропор, няколко месеца пoдбирахме специална мaзилкa от Австрия, кoятo e oдoбpeнa oт ЮНЕСКО зa възcтaнoвявaнe нa пaмeтници нa кyлтypaтa. Използваме я включително за орнаменти и корнизи ​- всичко се прави на ръка”, обясни Цветан Пулев. Pъчнo пpaвeнитe цимeнтoви плoчки ca внимaтeлнo извaдeни и pecтaвpиpaни. Кpacивитe мeтaлни пapaпeти са пo пoдoбиe нa cтapитe oт мaйcтopи кoвaчи. За покрива ползват титан цинк, закупен от Франция - материалът е с над 100 години гаранция.

5-звездното бижу „Кашмир“ замени бивша база на ЦК

Достъпът до бившата почивна станция на ЦК на БКП - хотел „Велина“ във Велинград, навремето е бил само за избрани. Тук са почивали в уединение величия от високите етажи в партията. Днес базата на хотела, построен в далечната 1969 г., претърпя пълна трансформация. 

Новият собственик на „Велина“ е Христо Томов - строителният предприемач, известен с редица свои жилищни проекти под тепетата. Във Велинград Христо Томов притежава и хотел Аrte Spa&Park. 

През 2019 г. предприемачът придобива 94% от акциите на "Велина" АД - собственик на едноименния хотел и бивша почивна станция на ЦК на БКП във Велинград. Продавачи са Юрий Ангелов и синът му Светослав. След като купува и останалите 6% от дружеството, Томов става негов едноличен собственик през "Томов Девелопмент". От този момент хотел „Велина" бе в реновация и разширение. По Великден отвори врати трансформиран като луксозен кът за ценители, които да уважават уникалния стил. При това с двойно повече легла - от 62 помещения за настаняване сега те са 115. 

В обновения интериор преобладават естествените материали - дървени и каменни мебели и акценти, а останалото обзавеждане е в свежи неутрални цветове. Цялата концепция е плод на идеята за нещо различно, неподражаемо и единствено по рода си. 

Световни архитекти се вихрят в Пловдив, за да преобразят „Евмолпия“

Световноизвестното архитектурно студио SundukovySisters S+S дойде в Пловдив, за да проектира интериора на The Emporium Plovdiv-MGallery, който днес е под бранда МGallery на Accor.   

По-старите пловдивчани обаче помнят, че бутиковият петзвезден хотел с инвеститор Бойко Качулев замени една емблематична сграда от миналото на града ​-  РУМ „Евмолпия". Сградата има интересно минало - всъщност търговският комплекс е построен в типична за първата половина на 80-те архитектура ​- открит бетон и видими конструктивни елементи, като колони и трегери. В годините той приютява няколко по-големи и множество по-малки магазини, сред тях са „Образцов дом“ и магазин „Направи си сам“. В сградата има място и за множество по-малки магазини за дрехи, обувки, текстил и др. Има и заведения - кафе-ресторант, летен бар бюфет и др. Архитект на сградата е Мария Сапунджиева, чието име стои и зад урбанистичните планове, по които е изграден ЖР „Тракия“. 

Новите дизайнери влагат отношение към миналото на сградата, като запазват оригинални черти в дизайна на хотела. Те избират дизайн, който напомня формата на древен форум - място, където модерността, първокласното обслужване и интелигентните технологии се срещат. „Поставихме библиотеката в лоби бара, за да препратим към древната епоха на Пловдив, когато жителите се събирали в градската библиотека за четене и обществени дискусии. Уютното време с книга и чаша вино или чат на бара зависи от гостите, тъй като ние изработихме този удобен интериор с достатъчно възможности за социализация, както и за релаксация и размисъл. Топлите нюанси, текстури и материали поддържат меката атмосфера“, обясняват от екипа.  

Изтънченият лукс на бранда MGallery се подчертава от умело съчетаните в модерна интерпретация съвременни материали, характерни за сградата елементи и разпознаваеми архитектурни мотиви от древността: груб фон, съчетан с месингови акценти, декоративна артмазилка, елегантни златни лампи, естествено дърво и абстрактни картини, изпъкващи в атмосферата на индустриален минимализъм. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
bulava

bulava

21.05.2023 | 08:42

Е каква е препоръката на тази статия незнам.Да разпродадат базите за жълти стотинки и после да идем в същите за 200 лв. нощувката ли?Не съм съгласен

Отговори
5 0
ясно

ясно

17.05.2023 | 19:48

Ако някой ми каже че се е лекувал при лекаря на Бай Тошо или си е правил зъбите при зэъболеткарите на Полит бюро и че е почивал в евксиновгра на ниски цени ще признаяа че соца беше добър и справедлив .Но не е така .При соца ИМАШЩЕ ВСИЧКО НО НЕ ЗА ВСИЧКИ ай дае*а вашта мама номенклатурна

Отговори
10 7
А такааа

А такааа

17.05.2023 | 12:14

Имаше по много от всичко по времето на бай Тошо. Който твърди обратното е обратен и в мозъка. Всичко строиха тогава - и фабрики, и заводи, и почивни бази, и в магазините имаше вкусна българска храна, и болниците и санаториумите лекуваха хората, а не ги дояха и рекетираха като днес. Срамота, че го унищожиха новите ни управници. Оправиха ни яко !

Отговори
22 11
Д@СкопимСкотаП@ситто

Д@СкопимСкотаП@ситто

16.05.2023 | 06:48

"Кой не скача е червен." Помните ли!? Наскачахте ли се!? А!? А знаете ли колко струва една скромна закуска на ханъм Габриел фон Хаджидимово в Брюкселското ?А на децата и внуците на Драгалевския Ай дук в Исландия?А на децата и внуците на усмивката на Корупцията Софиянски? Ако знаехте ,свят щеше да ви се завие .А от къде са парите им и това не знаете.Продължаваите да скачате.Дано ви узреят кратуните някога. Увод:Никога повече СДС-Чума.

Отговори
45 9
До скота

До скота

16.05.2023 | 11:43

Хубаво скачахме,ама червените си останаха! Ако им бяхме скачали на главите както в ГДР,щяхме да сме си добре!

Отговори
22 13
При бай Тошо

При бай Тошо

16.05.2023 | 01:15

Имаше почивки без пари,при бай Дрън почивките са по две заплати за седмица,а на укрите безплатно! Кое ви даде ЕС???

Отговори
44 9
Дядо Поп

Дядо Поп

17.05.2023 | 22:21

Имаше почивки в Белене, шапшали!

Отговори
12 3
Пинокио

Пинокио

15.05.2023 | 22:45

пирамиди като меж. Валутен.фот. и Световната банка който са създадени с крадени пари (от Русия 3 милиона златни рибки през 1916_17-18)години Престане да се пиете кръвчицата на държавите с непосилните заеми които и високи те лихви видяхме с вашите съвети през последните 32г.докаде е докарахме

Отговори
28 5
Бай Тошо

Бай Тошо

15.05.2023 | 14:11

Колко "лошо беше" през комунизма, а? Ваш'та мама шорошоядска!

Отговори
51 15
Дядо Поп

Дядо Поп

17.05.2023 | 22:25

Добре беше за доносниците, крадците и мързеливците!

Отговори
8 5

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?