49

1 година отсрочка за руския петрол

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи.

Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

В икономическата комисия вчера Богдан Богданов предупреди депутатите, че първоначално заложеният 30-дневен срок за въвеждане на забрана за внос на руски петрол ще доведе до скок в цените на горивата. Така се стигна до увеличаване на срока.

Предвижда се рафинерията до 31.12.2023 година да има право да преработва не повече от 80% петрол с руски произход, до 31.03.2024 година не повече от 75%, до 30.06.2024 година не повече от 50%, до края на септември другата година не повече от 25% и така до 01.10.2024 година, когато окончателно "Лукойл" ще трябва да премине към преработката на петрол с неруски произход.

Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител.

 Особеният търговски управител в “Лукойл” ще е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него.

Той ще се избира по предложение на Министерския съвет. В изключителни случаи, при които няма действащо Народно събрание, особеният управител ще се назначава от Министерския съвет.

От опозицията имаха критики към промените.

“Защитата на руските интереси от страна на “Възраждане” и БСП не кореспондира с българските интересите. Ние искаме да “Лукойл” да си плаща данъците тук”, думата взе Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

“Нали знаете, че голяма част от доставките в ОМВ са на руски петрол, към тях ще има ли някакви санкции. Прав сте, не се защитават българските интереси, а лични и такива на частни фирми”, посочи Борисов Гуцанов от БСП.

“Когато държавата толерира едни фирми за сметка на други това не е свободен пазар, държавата се намесва сега в пазара и може да доведе до фалита на “Лукойл Нефтохим” и до национализацията, взе думата Тошко Йорданов от ИТН.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
аха

аха

28.09.2023 | 19:12

Тука някой налапа дебелия рушвет...

Отговори
0 0
Три пъти мери, един път режи

Три пъти мери, един път режи

28.09.2023 | 17:27

Само че нашите политикани слушат Посолството и не се вслушват в народните мъдрости. Така се получава, когато изпълняват без да мислят. Безотговорноста е колективна.

Отговори
2 0
Хм…

Хм…

28.09.2023 | 17:09

Правилно решение всъщност. Европа при всичката си подкрепа за Украйна тайничко от простите европейци си върти търговията с Русия. Няма никаква причина да сме по-големи католици от папата. Или по-православни от полковник Гундяев.

Отговори
4 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?