46

1,8 млн. евро субсидия от Европа за фирмата с ядливите чаши в Пловдив

Пловдивска компания привлече 1,8 милиона евро от Европейския съвет за иновации и Eleven Ventures, водещ фонд за дялово инвестиране в Централна и Източна Европа. Става дума за „Къпфе“, които произвеждат едноименните ядливи чаши за кафе. Те са направени от изпечени по специална технология зърнени култури и на вкус много наподобяват вафла. Производството е позиционирано в Индустриална зона Тракия, първо в част от хале под наем, а от 2021 година в собствена сграда. Тогава стана ясно, че това е първата фабрика в Европа за биоразградими чаши, които успешно заместват хартиените и пластмасовите съдове за еднократна употреба. Единственият генериран отпадък е аромат на прясно изпечени бисквити и пара, обясняват от стартъпа.

Иновативната дейност стартирала на шега, като детска мечта, разказа Мирослав Запрянов, основател и изпълнителен директор на „Къпфе“. Хрумката за чаши, приготвени от зърнени суровини, му минала през главата в далечната 2004 година. Тествал я на домашната готварска печка. Одобрил резултата и въпреки че ясно съзнавал, че е много рисково начинание, по-късно инвестирал всичките си налични средства за проектиране и финансиране на четири специални машини. Заедно с приятели оборудвал една малка сладкарница с площ от 36 квадрата и трима души работели на машините по над десет часа на ден, за да изкарат максимум 100 чашки. Иновативният продукт бързо намерил клиенти, при това от големи международни компании от  Европа, през Дубай и Малайзия, до Нова Зеландия и САЩ. Дори официалният превозвач на Обединените арабски емирства през 2019 г. обяви,  че на борда на самолетите си ще сервира топлите напитки в биоразградимите пловдивски чаши. Сега "Къпфе" има производствен капацитет от 2,5 милиона чаши месечно.  

Технологията  на "Къпфе" е уникална по рода си в световен мащаб и е патентована. Защитена е и самата рецепта на биоразградимите чаши. 

10 млрд. евро за иновации

Европейският съвет за иновации е създаден по програма "Хоризонт Европа" с ресурс  от над 10 млрд. евро. Средствата са предназначени за новаторски и високоперспективни технологии и иновации, които имат потенциала да променят пазара и да ускорят прехода към по-устойчива икономика. Българските компании, които са успели да се преборят за финансиране, съвсем не са много. Сред тях са „Дронамикс“ за карго дронове и Lam’on за биоразградимо фолио.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
222

222

29.05.2023 | 13:45

поредната брюкселска далаверка

Отговори
1 0
Дии

Дии

29.05.2023 | 12:35

На мен пък не ми харесаха на вкус. Доста са гадни и никой не иска да ги яде.

Отговори
1 0
Веско

Веско

29.05.2023 | 12:09

А цената им е почти колкото на самото кафе. Предпочитам картонена такава. Защо да плащам двойно?

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?