Бивш треньор на Ботев поема елитен тим от Китай

Бивщият треньор на Ботев Станимир Стоилов ще поеме отбора от китайската Суперлига "Гуанджоу R&F", съобщава БТА. Българският специалист води финални преговори с клуба, като в момента се намира в Хонконг. В момента "Гуанджоу R&F" се намира на 11-о място в класирането. След шест кръга от началото на сезона отборът има една победа, две равенства и три загуби.


През миналия сезон тимът е завършил на 10-о място. На поста Стоилов ще замени сръбската легенда Драган Стойкович.


"Дневник" се свърза с агента на Станимир Стоилов, който в момента е с него в чужбина.


 
"На този етап мога да кажа единствено, че сме много близо до намирането на нов клуб за господин Стоилов", каза мениджърът Елиас Елиа в телефонен разговор.


По информация на "Дневник" заплатата на Стоилов ще бъде най-голямата, която е взимал български треньор. Очаква се той да взима над 2 милиона евро годишна заплата. Около 1 милион ще бъде разделен между останалите членове в екипа му.


Настоящият треньор на "Арда" Стамен Белчев, който наскоро пое тима, заменяйки Стойчо Стоев, ще бъде един от помощниците на Стоилов. Другите са Цанко Цветанов и Саид Ибраимови, които работят дълги години със специалиста.


"Гуанджоу R&F" има четирима чуждестранни играчи, каквито са новите изисквания в китайското първенство. Това са двамата израелски национали Диа Саба и Еран Захави, сръбският защитник Душко Тошич, както и Муса Дембеле. Белгиецът беше купен през януари от "Тотнъм" срещу 11 милиона паунда.


Китай ще бъде четвъртата страна, в която Стоилов работи. Той започна в България, където водеше "Левски", националния отбор, "Литекс" и "Ботев" (Пловдив). След това за кратко беше в кипърския "Анортозис", а между 2014 и 2018 г. водеше "Астана". С тима Стоилов спечели четири поредни титли, една купа и една суперкупа на Казахстан. Той вкара отбора в групите на Шампионската лига и Лига Европа.


За последно българският треньор беше начело на националния тим на Казахстан. Той записа девет мача в периода 3 март 2018 г. - 17 януари 2019 г., като постигна три победи, три равенства и три загуби с голова разлика 15:11. Под ръководството на Стоилов Казахстан завърши на първо място в групата си в Лигата на нациите и се изкачи в по-горна урна.


След раздялата си с националния тим на Казахстан Стоилов обяви, че ще търси ново предизвикателство в чужбина. "Искам сериозен клуб, който да отговаря на моите желания и амбиции".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?