Бивш служител на "Хармония": Не ми дават заплатата четвърти месец

Онемях от формалния отговор на Инспекцията по труда, твърди бившата служителка в "Хармония"

„Ситуацията в Дом "Хармония" е пълен абсурд! Не можеш да се гавриш така с възрастните хора и никой да не може да те спре. Тази дейност уж се контролира от половин дузина институции, а никой не защитава интересите на обитателите! Трябва да има тотална нетърпимост към такива неща в България, а не да си траем.“ Така коментира пред репортер на „Марица“ ситуацията в Дом „Хармония“ и нехайството на институциите бившата социална асистентка в хосписа Светлана Шатърова. Четвърти месец тя не може да си получи полагащите   се трудови възнаграждения. Публикуваме нейната изповед едно към едно: 

Грижа се за 90-годишната ми майка Мария Шатърова. Тя е лежащо болна, с различни заболявания, физически увреждания и напредваща деменция - състояния, които изискват специализирани грижи. По тази причина планирах да я настаня в Дом „Хармония“. Чух обаче различни разкази за нередности там и предпочетох дома на ул. „Гладстон“, където приемат лежащо болни в тежко състояние.

Аз самата постъпих на работа в „Хармония“ като социален асистент, тъй като живея в района, а и за да имам доходи за таксите и другите разходи за майка ми. По време на работата установих, че обслужването и грижите за възрастните хора не са такива, каквито се представят. За 50 - 60 домуващи се грижат само по двама души на смяна, включително и нощно време. Чисто физически те не могат да обърнат необходимото внимание на болните според техните нужди.

Като сграда и условия - не е лошо, но когато двама души трябва да обслужат всички четири етажа -  не става. Да минаваш с прахосмукачката, да измиеш и преоблечеш всичките хора, памперси да сменяш... просто е невъзможно - работата е изнурителна и с огромно физическо натоварване. Снабдяването на Дома с храна, медикаменти и други необходими за болните материали и пособия е меко казано бедно.

Майка ми също е болна - има две по-големи рани. Един час се обработват тези две рани - и то от двама човека. А в „Хармония“ са над 60 души. Как да стане това с тази липса на персонал? Храната просто не искам да я коментирам - в деветлитрова тенджера се прави таратор за 60 човека с две краставици.

Самата работа се оказа непосилна за мен и заради натоварването, и от неглижираното отношение на ръководството към пациентите и персонала. Напуснах по моя инициатива и бях освободена от работа на 13 август, за което подписах заповед. Престанах да работя веднага, тъй като бях в рамките на изпитателния срок. По мои сметки ми дължат около 340 лева.

Беше ми обещано, че до края на месец август ще си получа отработено възнаграждение. В края на месеца звънях няколко пъти на д-р Вършилов. Получавах обещания, че ще ми се обадят по-късно за парите, но след това изобщо престанаха да си вдигат телефоните.  

Към края на август се обадих в Инспекцията по труда. Заявиха ми, че трябва да изтече един месец и тогава да се обадя отново. Звъннах за консултации на 1 октомври - казаха ми да внеса писмена жалба. През цялото това време не съм получила обаждане от ръководството на „Хармония“ да се явя за заплатата ми, а на моите опити за връзка по телефона не получавах отговор.

Помолих инспекторите да извършат проверка и да установят причините, поради които не ми се изплащат дължимите ми възнаграждения. Изразих убеждението си, че има достатъчно данни и обстоятелства, налагащи извършване на цялостна проверка за дейността на фирмата и заведението, където се обслужват такъв голям брой възрастни хора, голяма част от които със заболявания и лежащо болни. От формалния отговор на чиновниците просто онемях.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?