Биткойнът стигна най-ниското си ниво от 2017 г. насам

Минути преди 9 ч. българско време цената на най-голямата криптовалута се срина с близо 12% до 3354,11 долара

Цените на криптовалутите продължават да вървят надолу, като петъкът започва с нова порция загуби за тях, след като американската Комисия за ценните книжа и фондовите борси разби надеждите на инвеститорите, че преди края на годината ще се появи борсово търгуван биткойн фонд, пише investor.bg.

Минути преди 9 ч. българско време цената на най-голямата криптовалута - биткойн, се срина с близо 12% до 3354,11 долара, спадайки под прага от 3400 долара. Биткойнът достигна и най-ниската си стойност от септември 2017 г. насам, става ясно от данни на Bloomberg.

Широкият измерител Bloomberg Galaxy Crypto Index потъна с 10%, след като някои други конкурентни валути като етер, лайткойн и рипъл също поевтиняха. Спадовете при тях са съответно с 16,5%, 14% и 10%.

Комисия за ценните книжа и фондовите борси трябва да вземе решение до 27 февруари за това дали да одобри борсово търгуван фонд на финтех компанията SolidX Partners Inc. и компанията за управление на активи Van Eck Associates Corp.

Решение по предложението трябваше да бъде взето от комисията през декември, след като преди това беше отлагано на няколко пъти. Поредното забавяне е нов удар за индустрията, където цените спадат от началото на годината. Основна пречка е липсата на по-широкото приемане от страна на институциите, както и продължаващите притеснения на инвеститорите за сигурността и регулациите на пазара.

Спрямо най-високото си ниво в края на миналата година цената на биткойна е загубила вече над 80%. Само през ноември поевтиняването бе в размер на близо 40%. Валутата се търгува с 50% под 200-дневната си средна цена, което е най-голямо понижение от януари 2015 г. насам по данни на Bloomberg.

„Настроенията на пазара са наистина лоши, всяка една лоша новина има все по-значителен ефект“, посочва Тимъти Там, съосновател и главен изпълнителен директор на изследователската фирма за криптовалути CoinFi.

Криптовалутите са изтрили почти 730 млрд. долара от пазарната си капитализация от началото на годината, показват изчисления на CoinMarketCap.com. В момента общата пазарна капитализация на криптовалутите е в размер на 110,6 млрд. долара, едва част от 813-те млрд. долара в началото на годината.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?