Подай сигнал

Битката за нов кмет в Кючука - ГЕРБ срещу Патриотите

Големите въпросителни - кой ще реди кандидатурите на управляващата партия и заедно ли ще се явят на изборите ВМРО и НФСБ

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1229 прегледа 0

Кметството на район „Южен“ е примамливо място

Тежка битка за кметския пост в "Кючук Париж" се очертава наесен. "Южен" е единственият, в който армадата на ГЕРБ бе потопена на предишните избори. Управляващите пропуснаха много време, докато определят кандидата си. В крайна сметка заложиха на Кирил Велчев, сега изпълнителен директор на ОФ "Пловдив 2019", и загубиха. Синът на ръководителя на ансамбъл "Тракия" и общински съветник Даниела Дженева взе малко над 47% на балотажа, а Борислав Инчев от тогавашната коалиция Патриотичен фронт - близо 53%.

Въпросителните около предстоящия сблъсък са три - на кого ще заложат този път в ГЕРБ, заедно ли ще се явят "патриотите" на местните избори и ако се разцепят, дали от ВМРО ще изпратят Борислав Инчев в битка за кмет на Пловдив, или ще играят на сигурно, като опитат чрез неговата кандидатура да запазят "Южен".

Най-сложна е ситуацията в ГЕРБ, където координатор на партийната организация в района е Георги Василев. Не е изключено обаче той да бъде сменен, ако след конгреса на ГЕРБ на 7 юли настъпят промени и в градското ръководство, оглавявано от кмета Иван Тотев. Запознати с партийните дела твърдят, че в "Южен", както и в останалите райони конците дърпат Тотев и организационният секретар на ГЕРБ в Пловдив Радослава Ташкова. Ако двамата обаче не получат доверие да редят кандидатурите наесен, ще се стигне до цайтнот. А забавата в номинацията за кмет на "Южен" може да е фатална, показва опитът от 2015 г. При положение че Тотев остане лидер на ГЕРБ - Пловдив, за "Южен" вероятно ще се избира между Георги Василев, Валентин Василев (бивш шеф на ВиК), Георги Юруков и общинският съветник Атанас Узунов. Ако Тотев обаче не е в играта, в битката могат да се включат много други кандидати, гравитиращи в различни времена около бившия координатор на партията в "Южен" Костадин Язов или около областния управител Здравко Димитров.

Интересно ще е, ако "патриотите" останат разделени както на евровота, на кои лица ще заложат ВМРО и НФСБ, където ключова фигура под тепетата е бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов.

9 кметове в района за 25 години

Деветима кметове от различни партии управляваха „Южен” след Десети ноември. В зависимост от промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) едни от тях бяха избирани мажоритарно, други - по предложение на големия кмет и с решение на Общинския съвет.

В зората на демокрацията по време на градоначалника д-р Гарабед Томасян кормилото на района беше поверено на Мария Панова, която по-късно стана PR на бизнесмена Ветко Арабаджиев. Панова беше подложена на доста атаки заради разрешението за реконструкция на стадион "Спартак", която се канеше да направи Христо Александров.

През 1995 - 1999 г., когато Спас Гърневски беше кмет на Пловдив, в "Кючук Париж" командваше войводата Александър Долев, избран пряко от народа. Долев и Гърневски бяха като куче и котка - вечно на нож.

В двата мандата на д-р Иван Чомаков ръководния пост в "Южен" заемаше Стефанка Ламбрева. Благата по характер жена остана в паметта на съмишлениците си с крилатото си мото: "Да пипнеш проблема".

Александър Колев от ВМРО смени Ламбрева през 2007 г., когато Славчо Атанасов бе градски кмет. За кратко "Кючук Париж" беше в ръцете на Атанас Панчов от СДС, който по-късно мина в лагера на Бареков.

При кмета Иван Тотев управленското място в "Кючук Париж" се оказа доста проветриво. Павлинка Кацарова, встъпила в длъжност с шампанско, погачи и цветя, беше освободена по разпореждане от партийната централна в София, без да изкара пълни четири години. Това се случи, след като, излизайки от кметството със служебна кола, Кацарова блъсна две момичета на автобусната спирка.

Заместникът на Кацарова - Людмил Русанов, също от ГЕРБ, ръководи района за кратко, а след него кметския пост зае неговият съпартиец Валентин Василев.

От ноември 2015-а след победа на балотажа кмет на "Южен" е Борислав Инчев от ВМРО.

Коментари


Само да ви коригирам, Марица. БСП през 2015 бяха с 5ти резултат в р-н Южен, както и вграда.

Като гледам кандидатите, то няма кандидати. Ех, Кичука пак на произвола :(