Подай сигнал

Битият Кристиян от Панагюрище плаче, като чуе „градина“

Регион

от Дора Цветкова 1098 прегледа 0

Битият Кристиян от Панагюрище плаче, като чуе „градина“

Вече 7 месеца Кристиян Налбантов от Панагюрище не може да се отърси от стреса, преживян още на втория ден от тръгването си в детска градина „Пролет“ в родния си град. Момченцето, което по време на инцидента е едва на 2 години и 3 месеца, се разплаква жално само при споменаването на думата „градина“. Това разказаха родителите на детето, които вчера пропътуваха в лошото време разстоянието от Панагюрище до Пазарджик, за да се включат в протеста на родители срещу насилието над малчугани в детски и учебни заведения. И също като повечето участници бяха довели Кристиян, а той с любопитство наблюдаваше случващото се на митинга. Но се виждаше, че за разлика от останалите хлапета старателно върви след тримата си възрастни придружители от семейството и очевидно се страхува да се отдели от тях.

„Много ни е трудно, защото всички работим, разказа бабата на момченцето Теодора Налбантова. Редуваме се кой когато е свободен и си отглеждаме внучето вкъщи. Като се случи да ни съвпаднат смените с таткото, караме стара баба да пътува от село всеки ден, за да помага. Но Кристиян не иска и да чуе за градина. Казва, че там госпожата щяла да го бие, и плаче. Още не е надживял стреса“.

За инцидента с панагюрчето се разчу, след като на 5 септември миналата година баща му публикува в социалните мрежи ужасяващи снимки, от които се вижда как цялото му личице е насинено.

Този ден дядото отива да вземе внучето си. Пита учителката Павлина Ерова защо то е в това състояние, а тя твърди, че е ухапано от по-голямо дете. Вече навън мъжът забелязва, че освен кръгъл белег, наподобяващ следи от зъби, синини има и по другата буза. Връща се и иска обяснение. Госпожата продължава да настоява, че е било само ухапване.

След като се прибира вкъщи, Кристиян е видимо много разстроен, но не споделя какво се е случило. През нощта се буди неспокоен и пак плаче. Едва на следващия ден разказва, че е бит от учителката, защото плачел. Тогава ядосаният баща публикува ужасяващите снимки във Фейсбук.

„Нормално е едно дете да плаче, когато за пръв път се отделя от родителите си, казва Теодора Налбантова. Ако това изнервя някого в градината, значи мястото му не е там“.

Тя показва мехлем, който бил даден на дядото от градината със съвет да мажат с него травмираните участъци, за да не посиняват. В указанията на мазилото пише, че е за ставни болки и не бива да се може по лицето, а малкият се прибрал намазан обилно, включително и край очите. Бабата не крие съмненията си, че и други възпитаници може би са били мазани, за да се прикрият подобни инциденти.

Налбантови завели сина си на лекар и извадили медицинско свидетелство, в което твърдят, че категорично са описани следи от удари на възрастен. Подали сигнали в полицията и прокуратурата. Заведеното досъдебно производство обаче е прекратено поради липса на доказателства. На семейството е обяснено, че единственият начин да търсят възмездие е чрез частно гражданско дело. Те вече са го завели, като искът им не е за пари - ще настояват госпожата да получи присъдата, предвидена за такива деяния в Наказателни кодекс - от 5 месеца до 3 години затвор.

След скандала в Панагюрище се разчува и за други деца, пострадали от агресията на същата учителка. Родители търсят Налбантови специално за да им разкажат патилата си. Някои се осмеляват да направят това и в национален ефир.

Панагюрка, вече в зряла възраст, още има белег на носа, след злополука в градината. Жената не е възпитаничка на Павлина Ерова, но в този ден отишла в групата да види малкото си братче. Счупила някаква играчка, а госпожата я блъснала и така се ударила в шкаф. Била заплашена, че ако каже на някого, ще последва същото. Така и не посмяла да сподели с родителите си, те разбрали много по-късно. Друга жена, макар вече да е студентка, още се страхува от тъмното и не гаси лампата, дори когато спи. Тя пък била затваряна за наказание в избата на градината.

Налбантови са огорчени, защото Ерова се разминала без последствия. Напуснала по собствено желание, а по-късно се възползвала от правото си на ранно пенсиониране. По този повод дори получила награда от общината. На отправеното от нас запитване вчера до редакционното приключване на броя не отговориха дали наистина Ерова е наградена и за какви заслуги.

Коментари