Подай сигнал

Бил Гейтс представи работеща без вода тоалетна за $200 млн.

Свят

от Екип Марица 747 прегледа 0

Екипът на един от най-богатите хора на света представи проект, който ще може да реши един от основните проблеми в страните от Третия свят - липсата на вода и необходимостта от пестенето й. Милиардерът Бил Гейтс показа тоалетна, която работи без вода и канализация. Цената на разработката е около 200 млн. долара, съобщава Bloomberg, цитиран от профит.бг.

„Има само няколко неща, за които обичам да говоря повече, отколкото за тоалетни”, пошегува се филантропът, представяйки проекта си в Туитър. Моделът на иновационното устройство бе представен на изложение в Пекин. Както Гейтс обяснява, въпросната тоалетна пести вода, защото на практика не се включва към канализацията. Отпадъците се превръщат в чиста вода с помощта на химически реагенти.

Разработката на санитарното устройство е траела над 7 години. Основателят на Майкрософт отбелязва още, че иновационната тоалетна ще съкрати количеството на отходните продукти. А в страните от Третия свят например това ще помогне да се намали рискът от инфекциозни заболявания и да съкрати разходите за борба с ниското качество на водата и лошите санитарни условия с 233 милиарда всяка година.

Проектът е финансиран от Бил и Мелинда Гейтс, собственици на най-големата частна филантропска организация в света.

Коментари