Подай сигнал

Биди върху намазан със сланина сач пекат в Свежен

Гурме

от Гергана Василева 1113 прегледа 0

Биди върху намазан със сланина сач пекат в Свежен

Едно от най-красивите села Свежен омагьосва пришълците с местните биди. Това е вид палачинка, която във всяко семейство приготвят по различна рецепта, ала вкусът при всяка е невероятен.

Тайната, според местните, е в ползването на сач и парче сланина с кожа. Ето как ги приготвят:

Едно яйце, вода и брашно се смесват, докато стане палачинково тесто.

Сачът се слага на огъня. Сланината се набожда на вилица и с нея се намазва сачът. Така се процедира преди всяка бида. С черпак се разлива внимателно сместа. Като се отдели от краищата на сача, бидата се обръща. Щом е готова, може да се намаже с масло и да се поръси със захар. Или пък със сирене.

Ако имате търпение, може да направите нещо като "торта" от свеженски биди. Опечете всички биди и ги оставете да изстинат. След това пригответе сладък сироп от вода, захар и масло.

Когато е готов, взимате една тава и започвате да заливате бидите - една бида, поливате със сироп, втора бида и така, докато свършат.

Нарязвате бидите на квадратчета и поднасяте. Може да поръсите с пудра захар отгоре.

Коментари


Никога няма да забравя уникалния вкус на бабините биди!

Никога няма да забравя вкусните биди на баба!!!