Бежанци и чужди студенти носят малария, взимаме мерки

Здравните власти в Пловдив и областта взимат мерки срещу разпространението на малария. Това стана ясно от писмото на Директора на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Танчева-Манчева до ръководителите на многопрлофилните болници, диагностично-консултативните центрове, медицинските центрове, груповите практики на  докторите и личните лекари.

В него се казва, че след ликвидацията на маларията през  1965 г. , в нашата страна се регистрират само внесени случаи на това заболяване. Засилващият се поток от туристи, чуждестранни студенти и мигранти към България, повечето от които от страни с разпространена малария, обаче създава риск от въстановяване на местната трансмисия.

През 2018 г. са регистрирани 8 случая на малария, от които 3 при български граждани и 5 при чужденци - 2 бежанци и 1 студент. Причинителят на тропическа малария P.falciparum е доказан при 4 от заболелите, при трима - P.vivax и при един - P.ovale.  Затова е необходимо стриктното прилагане на съществуващите нормативни актове по отношение на маларията и другите тропически паразитози

Най-важните мерки включват:

Повишаване на  клинико- епидемиологичната насоченост на медицинските  специалисти към маларията чрез снемане на изчерпателна епидемиологична анамнеза за пребиваване в страни с разпространена малария при всеки пациент с неясно фебрилно състояние, независимо от диагнозата.

Да се насочат към химиопрофилактика съгласно актуализираните препоръки на Световната Здравна Организация, всички лица съобщили, че заминават в страни с разпространена малария.

Общопрактикуващите лекари да осигурят своевременно изследване на  лицата, съобщили че са пристигнали от маларийни райони за недопускане на местно разпространение на тази паразитоза.         Медицинските специалисти, открили болни от малария или съмнителни случаи за малария, веднага да съобщат по телефона и да изпратят бързо известие в РЗИ- Пловдив, Дирекция “НЗБ”, Отдел “МИ”-Паразитология.

Заболелите от малария лица да се хоспитализират незабавно в Инфекциозна клиника към УМБАЛ “Свети Георги”, която е оторизирана за прием и лечение на маларийно болни.  Да се засили клиничната насоченост и за други внасяни тропически паразитози (Висцерална лайшманиоза, Амебиаза) към болни с неясни температурни състояния, стомашно чревни оплаквания и анемия, неподдаващи се на обичайната терапия с антибиотици и химиотерапевтици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
опорни точки и балъците кълват яко

опорни точки и балъците кълват яко

16.05.2019 | 16:37

то и завишени ива на болшевизъм има, на възраждане на куманизъм има, има и гламави чугуни още..но никой явно не писка

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?