Без какво не може новогодишната трапеза

В Испания хапват символично 12 зърна грозде в новогодишната нощ, в Австрия - питка, в Япония - риба

Ако питате чревоугодниците, отговорите ще се въртят около зелеви сармички, свински пържолки, баклава и баница с късмети плюс още 20-30 ястия. Ако зададете същия въпрос на по-изискани хора, ще ви отговорят "класно червено вино, камина..." и пак сармички, пържоли и баница. Истината е, че празниците в България все се въртят около отрупана маса. Като прибавите щипка оптимизъм и добро настроение, трапезата става истинска и в двата случая!

Важно е да знаете, че за да опитате баницата с късмети, трябва да изчакате настъпването на новата година. Традицията повелява мъжът в къщата да завърти тавата три пъти и всеки член от семейството да вземе парчето, което се падне срещу него. Докато стопанинът върти баницата, я нарича на Бог Отец, Бог Син и Бог Свети дух. Първото парче задължително е за Богородица. Старите домакини прекадяват празничната трапеза с тамян. Вярва се, че той не само освещава блюдата, но и предпазва къщата от уроки, зли орисници и вещици.

Зелевите сармички може да са големи, малки, варени или задушени в гърне. Висшият пилотаж са т.нар. асеновградски сарми, които са по-миниатюрни от половината на показалец. Безспорно стават много вкусни, но свиването им отнема часове наред. Приготвянето на пържолите обаче няма да спъне нито една домакиня, дори и начинаеща. Рецепти много и все стават вкусни. Класиката за Нова година си остава пържоли с гъби или гъбен сос. 

А сега попитайте някой японец как си представя новогодишната трапеза. В далечната страна вечерята на 31 декември не минава без студени предястия, които са символ на успех. Варената риба обещава спокойствие, бобът - здраве, а хайверът - щастие в дома.

Във Франция пък на масата присъства задължително печена пуйка. В тези дни се сервира пастет от гъши дроб, стриди, сирене и шампанско.

В Австрия съществува поверие, че на коледната и новогодишната трапеза не трябва да има печена птица, тъй като така ще отлети и щастието. Добрата новина за австрийците е, че никой нищо не казва за печеното прасенце. Австрийците вярват, че на масата трябва да има пресен  хляб, който символизира обединението в семейството. В Испания и Португалия точно в полунощ на Нова година съвсем символично се изяждат дванадесет зърна грозде.

= Само за моми и ергени =

Старите българи вярвали, че ако мома и ерген сложат първото парче от новогодишната баница под възглавницата си, ще сънуват бъдещите си половинки. Историята обаче мълчи за реални доказателства за мистичната сила на новогодишната баница.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?