Bentley и Porsche станаха производители на мед

Английският автомобилен гигант чака първа реколта, немските им колеги вече добиха 1000 кг

Английският производител на луксозни автомобили Bentley се впуска в ново приключение - правенето на мед. В своята централа в град Крю вече се чува жуженето на 120 хил. пчели, пише порталът Digitaltrends.


Кошерите са поставени в края на производствената площадка, а около тях са специално засадени медоносни растения. Първата реколта мед се очаква в края на лятото. От Bentley се надяват всеки кошер да даде 15 кг мед, който трябва да напълни около 50 средни буркана.


За благоденствието на пчелите се грижат местни пчелари с дългогодишен опит. С тяхна помощ крилатите се чувстват чудесно и дават обещаващи признаци за богата първа реколта.

От компанията не казват защо са решили да диверсифицират производството си именно с пчеларство. Според някои анализатори отговорът се крие в летящото „B“, което краси капака на всеки лъскав модел с марката Bentley.

Според запознати обаче причината е в екологичната насоченост на концерна. Мениджърите постоянно търсят начини да подобряват околната среда и да постигнат неутрални въглеродни емисии. Популациите на пчелите са в упадък, така че сложихме кошери, за да повишим биоразнообразието и да използваме тревните площи, обяснява Питър Бош.

Дали е случайност или тенденция, но още един автомобилен гигант е в бизнеса с мед и то доста обещаващо. Вече няколко години Porsche поддържа природен резерват от 1320 дка близо до завода си в Лайпциг. Сред специално създадени езера и пасища естествено съжителстват различни растителни и животински видове, сред които и три млн. пчели. През 2017 г. от Porsche добиха 400 кг мед, а през миналата година получиха 1000 кг.

Пчели роботи на Марс

Учени от НАСА разработват пчели-роботи, които да изпратят на Марс. Целта е те да обхождат повърхността на планетата и да изследват процесите на нея. Роботите ще се наричат Marsbees и ще бъдат пуснати от наземен марсоход, който ще им служи като база, ще ги зарежда и ще поддържа комуникацията с тях. Към момента е предвидено прототипите на пчелите да бъдат изпробвани във вакуумна стая, създаваща сходни условия с тези на Червената планета. От НАСА отбелязаха, че тестовият период ще отнеме поне 10 години. Първоначалните резултати показват, че крилата биха могли да издигнат пчелите толкова, че да достигнат атмосферата на планетата, но не е ясно как ще се държат в атмосферата на Марс, която е 100 пъти по-тънка от нашата. Според други опити с прототипи, правени в Япония и в университета в Алабама, САЩ показват, че опасната обстановка на Червената планета би могла доста бързо да унищожи роботите-пчели.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мара Поетеса

Мара Поетеса

13.08.2019 | 16:39

Една разсърдена пчела ужили мечо по гъза!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?