Бедствие: 3-ти ден Стрелча е без вода

Замърсена е от пороите, хората са супер изнервени

Трети ден град Стрелча е без вода и в бедствено положение. То бе обявено от кмета Стойно Чачов на 10 юни, след като придошлата от пороите река Меди дере заля единствения водопровод и затлачи съоръженията с кал, тиня, камъни и дървета.

Нанесените щети след приливни вълни са големи – разрушени са подпорни стени, има оголени тръби, налагат се спешни и мащабни аварийно-възстановителни дейности. От местната власт признават, че не могат да се справят с критичната ситуация без помощ от държавата.
 
Водоподаването от началото на юни е спирано многократно, а хората вече са изнервени. Разчитат на водоноски и доставената от общината минерална вода, която обаче не стига за всички. Край всяка от четирите обществени чешми се извиват опашки.

Според кмета Стойно Чачов големият проблем е, че единственият за града водопровод е стар и амортизиран – изграден е през 1947 година и оттогава нищо не е правено по него.

Чуват се обвинения, че камионите на фирма за добив на инертни материали в близост до вододайната зона са разбили пътищата за достъп и техниката на ВиК не може да стигне до мястото, а проблемът умишлено се прикрива. Чачов обаче е категоричен, че това са спекулации.

Жителите на градчето настояват в чешмите да се пусне вода поне за битови нужди. Шефът на местното ВиК Филип Фингаров обаче твърди, че дори това в момента е неизпълнимо – резервоарите са празни, запасите са изчерпани, а продължаващите валежи не дават възможност да се стигне с техника до вододайната зона и да се започнат ремонти.

Фингаров уверява, че се прави всичко възможно, но докато не спрат или поне не утихнат валежите, няма как да се намери приемливо решение.

Междувременно от Комисията за енергийно и водно регулиране започнаха проверка на ВиК в Стрелча. Регулаторът изисква в тридневен срок дружеството да представи становище за възникналите проблеми, доклад за засегнатите от тях селища и потребители, информация за броя и резултатите от взетите проби за качество на водата, подробни данни за причините, довели до критичната ситуация. Копие от писмото на институцията е изпратено и до кмета Стойно Чачов. Дарик

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?