Бебетата в Смолянска област все по-малко

Средната възраст на родилките вече е около 35-40 години

Първото бебе, родено в Смолянска област, е момиче, дай боже да върви така плодородна цялата 2019 година, като началото е с женски плод. Дано да е по-плодородна от миналата година, каза д-р Стефан Тодоров от Родилното отделение на МБАЛ "Братан Шукеров". Статистиката на Родилното сочи, че общо новородените през 2018 година в смолянската болница са 437.

"С около 55-60 по-малко са ражданията спрямо предходната година. Такава е тенденцията през последните години, при това не само тук, но и в цялата страна, за съжаление. Когато започнах работа през 1984 г., ражданията в Смолян на година бяха 1700. Като се има предвид, че родилни отделения тогава в региона имаше и в Мадан, Златоград, Девин и Рудозем, всички бебета на година съвкупно в областта ставаха над 2000. Така че за 35 години ражданията в региона са намалели почти пет пъти", каза д-р Тодоров.

В същото време възрастта на родилките се увеличава, тъй като жените първо искат да имат завършен социален статус, образование, дом, финанси, с които да се издържат, защото едно дете е голям финансов проблем, посочват от Родилното.

"Средната възраст на родилките вече е около 35-40 години поради тези причини. Жените имат и доста репродуктивни проблеми, което ги кара да раждат на тази възраст. Всяка трета жена ражда със секцио. До 20% от възрастните майки дължат бебето си на инвитро манипулации", посочи Тодоров.

Миналата година четири двойки получиха финансова подкрепа от община Смолян за инвитро процедури.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?