Подай сигнал

Бастионът на ГЕРБ си търси нов стопанин

Стоян Алексиев с най-големи шансове да седне в горещия стол на арестувания Ральо Ралев

Пловдив

от Валентина Йеремиева 3884 прегледа 0

За местните избори в Пловдив следващия месец има три сигурни неща - ГЕРБ ще спечели изборите и ще има най-много места в Общинския съвет, а на кметските кабинети в голямата община и район "Северен" ще имат нови стопани. Първото съждение е 100-процентово и без социология заради слабата тук БСП и факта, че Пловдив от години е гордостта на ГЕРБ. Вторите две също вече са реалност, след като градоначалникът Иван Тотев вече си събира багажа, а кметът на "Северен" Ральо Ралев има проблеми с правосъдието.

Всъщност според закона арестуваният по обвинение за искане на подкуп Ралев има право да се кандидатира за кметския пост. Той няма присъда и според Изборния кодекс може да последва примера на колежката си Десислава Иванчева. В Пловдив също вече сме преживели подобен прецедент - преди години в предизборната кампания за кмет на Пловдив участва брокерът Христо Александров, поставен под домашен арест.


На Ралев обаче не му е до избори, защото трябва да намери баснословната сума от 150 000 лева, за да плати за глътка свобода, докато спец прокуратурата продължава разследването. Районният кмет не е отстранен от длъжността, ползва правото си на неплатен годишен отпуск и няма информация да е изключен от ГЕРБ, освен ако самият той е спрял да плаща членски внос.

На вратата му в кметството има лепенки. Те са сложени от служителите, за да не влезе някой погрешка. Табелката с надпис "Кмет инж. Ральо Ралев" обаче не е пипната.


На последните избори Ралев спечели най-висок резултат на балотажа с човека на Патриотичен фронт Станьо Балтов, а "Северен" се превърна в бастион на ГЕРБ, който сега явно ще си търси нов стопанин. Според източници от партията фаворит за поста е шефът на ОП "Градини и паркове" Стоян Алексиев. Той живее в "Кършияка", а по време на номинационното събрание през юли бе издигнат от бившия депутат и шеф на предизборния щаб Стефан Дедев. Номинации получиха още началникът на ЖП възел - Пловдив Гошо Къчков, някогашният общински съветник Никола Папазов, зам.-кметът на „Северен“ Лариса Кътова, Анастасия Маташева, член на районното ръководство на партията. Почти сигурно е обаче, че Изпълнителната комисия ще гласува доверие на Алексиев. Засега е известно, че срещу него БСП ще изправи д-р Атанас Баташки - син на известния бивш депутат и лекар Илия Баташки. Патриотите ще оповестят претендентите тези дни.


Две дами управляваха района в годините на демокрацията. Два мандата от 1999 до 2007 г. в "Северен" кметуваше борбената и делова Даниела Желязкова от СДС. Тя не се страхуваше да се опълчи дори и на строгия градоначалник д-р Иван Чомаков. Смени я д-р Ина Филипова от ГЕРБ за един мандат. В заранта на демокрацията кормилото на района държеше Коста Костов от СДС, който след като му свърши службата, отиде в Икономическа полиция.

Според всички, натрупали опит като кметове на "Северен", никак не е лесно да се управлява районът с най-тежка пътна инфраструктура, две ромски махали, огромна индустриална зона и презастроен квартален "Бевърли Хилс" в зоната край бившия новотел. В една част от "Северен" проблемите са като в "Централен" с войната за паркиране и презастрояването. Други микрорайони приличат по-скоро на "Източен" с незаконните ромски къщи и сметища, каруците по улиците и алъш-вериша по ръба на закона.

Известен преди време като квартала на пролетариата, сега "Северен" е драстично променен и жителите му имат все по-високи изисквания към жизнената среда. И тук обаче като в "Южен" зелените площи не достигат, а много от кварталчетата не са обхванати добре в мрежата на обществения транспорт. "Гаганица" и "Разкопаница" пък, където хората все още ходят по нужда в септични ями, все така чакат да станат равноправна част от Пловдив, в който засега са само като територия. Проблемите са много, а парите малко, казват в районната администрация. Средствата за пътни ремонти и изграждане на квартална инфраструктура от 900 000 лева през звездната 2017-а са паднали на 300 000 тази година. А хората искат градинки и детски площадки, пейки край Марица, хубави улици и тротоари. Как ще им ги осигури, ако ги обещае в предизборната кампания, ще му мисли следващият кмет.