Подай сигнал

Бареков: Кметската заплата не стига и за една гума на джипа

Във финансовите отчети на фамилните фирми на Тотеви също не се виждат парите за охолния живот, който води градоначалникът

Интервю

от Хенриета Георгиева 5555 прегледа 0

Николай Бареков е журналист, бивш радио- и телевизионен водещ. От 2013 г. се изявява и като политик - председател на политическа партия „България без цензура", член на Европейския парламент, член на Изпълнителното бюро на групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП. Известен е с острите си коментари във Фейсбук. Последният му от вчера - за ваканция на кмета Иван Тотев в Гърция, взриви мрежата.


С какво толкова ви възмути ваканцията на кмета Тотев в Гърция?


Като пловдивчанин се възмущавам, че в работно време кметът плажува в Гърция в компанията на шефа на ВиК Спартак Николов, докато градът е затънал в ремонти. Пловдивчани са заснели кмета с твърде скъп джип, възможно е да е на негов приятел.


Чувам, че г-н Тотев е богат човек. Така поне казват пловдивчани. Според тях много знакови фамилии като Гергови и Арабаджиеви са надминати по имане от Тотеви. Така че като богат човек г-н Тотев може да живее на Луната, да си прави екскурзии до Марс. Въпросът е, че в същото време градът е в отчайващо състояние, а както разбирам от хора, запознати с ежедневието на кмета, той си прекарва по-голямата част от времето в екскурзии и ваканции.


Ако го питате откъде му е колата, вероятно ще каже, че е на брат му или на майка му. Ако го питате кой му плаща екскурзиите в Гърция, вероятно ще каже, че пак брат му поема разходите. Ако го питате има ли хотел в Гърция, сигурно ще каже, че няма. Може и да има хотел, който обаче да се води на друго частно лице, нали?


С какво най-много ви притеснява ситуацията в Пловдив?


Истината е, че Пловдив е в отчайващо състояние, а се крадат огромни пари - от Колодрума, от улиците, от Кръговото, голямо колкото чинийка, което струваше 1 милион, от Кулата за откриването на ЕСК за 2.5 милиона, с безобразните ремонти, които се правят в центъра на града и къде ли не. Непрекъснато се рушат паметници на културата, работи се с евтини материали. Боли ме като пловдивчанин, въпреки че живея в София. Недоумявам защо пловдивчани си мълчат и търпят безобразията на Тотев!


Обръщам се към г-н Сотир Цацаров - не като към главен прокурор, а като към наш съгражданин - да се заинтересува на каква цена се извършват ремонтите в града, откъде идва това невъобразимо забогатяване на фамилията на г-н Тотев. Хората в града говорят, че квартал "Каменица" е изкупен от тях. Чува се, че разполагат с терени в суперцентъра на Пловдив. Кметският семеен хотел „Империал" заприлича на „Тръмп тауър”. Нищо чудно вече да е най-големият на Балканите!


Пловдивчани вече два пъти гласуваха за него и дължат обяснение защо. Всички знаеха, че Тотев беше човекът на Цветан Цветанов в ГЕРБ. Всички знаем откъде дойдоха парите на хотел „Империал" - нямаше сбирки на държавна администрация, на общински администратори, то не бяха симпозиуми, партийни семинари, всички организирани с протекцията на Цветан Цветанов и на ГЕРБ в хотела на Иван Тотев.


Колко пари от държавния бюджет и колко евросредства се наляха в хотел „Империал"? Откъде дойдоха парите, с които братът на кмета купи терена на бившия завод "Каменица"? Чуват се суми за десетки милиони левове. Не вярвам с една кметска заплата човек да може да спести десетки милиони, за да купува такива имоти. Заплатата на Тотев не стига и за една гума на джипа, който кара. А не е известно той да има официално други доходи. Като четеш имотната му декларация, да го ожалиш. Във фирмите на фамилията също не се виждат големи печалби и разпределени дивиденти с платени данъци. Откъде тогава този охолен живот?

Ще светне ли червената лампа на кмета, както обяви премиерът Борисов?


Време е! Според мен обаче премиерът прави кардинална грешка, спасявайки главата на Тотев за момента, вероятно надявайки се кметът да се вразуми. Искам да предупредя най-добронамерено г-н Борисов, че дори Тотев да се откаже сам от кметските избори, както се очертава, ако той не бъде тотално разнищен от прокуратурата, хората няма да повярват на когото и да било следващ кандидат на ГЕРБ. Т.е. заради Иван Тотев самият ГЕРБ ще има огромни проблеми в Пловдив.

Тотев не може да си тръгне просто ей така, да се прибере мирно и тихо в хотел „Империал", а ние да забравим случая.

Това обаче не може да стане, защото при Иван Тотев са преминати всякакви граници още по времето на първия му мандат. Тук говорим за чудовищно забогатял кмет и за неговата фамилия. И трябва да се намеси прокуратурата. Ако тя не се намеси, тогава много сериозно ще пострада авторитетът и на самия Борисов, и на партия ГЕРБ. Щом е почнал, Борисов трябва да реше докрай! Защото всички знаем, че г-н Иван Тотев беше спуснат за кмет на Пловдив от София - софиянецът, който стори това преди 8 години, се казва Цветан Цветанов. Учудвам се как пловдивчани, които толкова се гордеем, че сме университетски и културен център, приехме софиянци да управляват града!Защото на практика г-н Тотев управляваше в полза на София. Столицата се развива, а Пловдив става нейн придатък, вместо да бъде здравословен конкурент на София, да бъдем административен център.

В София средната работна заплата за младите и образовани хора гони 3000 лева, докато в Пловдив е едва 1000. Защо разликата в стандарта на средната е толкова сериозна - цели три пъти, в полза на София?


Пловдив заслужава да бъде и административен център на България. София се задъхва от прекалено много министерства, институции, агенции. Какво пречи министерствата на културата, на туризма да са в Пловдив, който е най-голямата целогодишна туристическа дестинация в България?!


Но г-н Тотев няма де се сети да направи тези неща, той самият е турист - по Европа, по света. Всички помнят, че предния път, когато премиерът Борисов дойде за откриването на Асеновградско шосе, кметът беше във Виена. На миналия 24 май, когато с областния управител Здравко Димитров бяхме на манифестацията, Иван Тотев се снима по джапанки в Рим.


Странно е, че пловдивчани живеем в този абсурд и не искаме да го видим. Може би Мамин Ваньо един ден ще бъде описан от някой талантлив пловдивчанин като Алековия Бай Ганьо - между двамата няма да има никаква разлика.


Все пак съм оптимист, че толкова незаконно заграбени пари няма как да бъдат скрити. Ако бъде предизвикана проверка от КП КОНПИ само на автомобилния парк, с който кметът се снима насам-натам, ако бъде проверено имотното състояние на брат му, ако бъде проверена майка му, проверяващите със сигурност ще се хванат за главата.


Кметът на "Северен", който беше прибран за подкуп, има само тераса и апартамент 500 квадрата. Цветанов се оказа с апартамент и изгоря, не заема никакъв пост в ГЕРБ. А Иван Тотев има цял квартал и вероятно най-големия хотел в България, извън тези по морето!

Какъв управник му е нужен на Пловдив? Какъв да изберем на изборите наесен?

На Пловдив му трябва активен кмет, добър мениджър, човек с опит в управлението на хора и ресурси. И човек, който да има визия за Пловдив като за град, който се бори да бъде втора столица на България, културен и административен център.


Бъдещият кмет не трябва да е нито много млад, нито много възрастен. Една от причините г-н Тотев да се провали така като кмет, беше фактът, че зае поста прекалено млад.

Не може на 30 без един реален работен ден да станеш кмет! Има и успешни кметове на 30, но са единици. Показателен пример е кметът на Стара Загора - Живко Тодоров от ГЕРБ. Благодарение на него Стара Загора надмина Пловдив в последните 10 години.


На Пловдив му трябва кмет, който да общува непрекъснато с избирателите, да обикаля града, кварталите, да чува проблемите. А при г-н Тотев имаше пълна темерутщина, постоянно е намусен, не общува с хората.


Последния път се видяхме с него в София, на мача на "Ботев" и "Локомотив" на финала за Купата. Казах в очите това, което казвам и сега: Превърна Пловдив в село! Засрами се, подай си оставката, напускай още преди изборите! Той се сконфузи и избяга. Свидетели на този разговор бяха г-н Черпоков, Наско Узунов, Кристиан Гьошев.


След като имате достатъчен опит, имате визия за развитието на града, боли ви за него, вероятно обмисляте сериозно вариант да участвате в изборите наесен?

В.З.: Не съм решил дали въобще да участвам в изборите

Решението ще взема в края на лятото. Доста хора разговарят с мен, включително и хора от ГЕРБ, от други десни формации, да бъда подкрепен от повече партии.

Нека обаче отсега да кажа, че първото нещо, което трябва да направи бъдещият кмет на Пловдив, е цялостна ревизия на управлението на г-н Тотев в последните 8 години. Да се видят всички обществени поръчки, ремонти, кой е плащал, какво е плащал, кой ги е правил! И всички нередности да бъдат предадени на прокуратурата, за да се започне на чисто!

Коментари


мушеник,,,още ли мислиш че си интересен,твоя приятел кой те въздигна го няма,,,в србия яде бг пари,откраднати,,,ти сега не си евродепутат да не се токмиш кмет да ставаш на пловдив,,,преди много време си прочетена книшка

Може и със шкартиране.

Явно филибе герберунгелс не се повлияват от светлинна терапия , дори и от дебелашки намеци , остава само шокова терапия.

Става вече нагло! Няма брутален крадец и лъжец на който в. Марица да не е дал думата за лайнометстване срещу Тотев! Кой не знае кой е Барека, кой не е чувал за него?? Да съживяваш политически и журналистически трупове, значи нещата са опрели до кокъла. Явно някой много иска от Общината нещо незаконно, а тя не му го дава! Скоро това да плюеш Тотев ще е олимпийска дисциплина, а наградата ще се дава от някакво олигархично сдружение на мутри и крадци на общинска собственост. Ако обаче не стане кмет, то следващият ще кандиса на олигархията и всичко ще е тихо и кротко и повече ругаене срещу сградата на пл. Стамболов няма да има, само дитирамби!

Възможно е да е крал законно.

и пак започваме да дъвчем старото , да им вдигаме заплатите че да не крадели , българинът и у гъз о да му ръгаш мангизите на него като му падне пак ще краде , няма управия тая държава

Бареков-кмет!

Барека може да не става но казаното е вярно ТОТЕВ СЕ НАСРА ОТ КРАДЕНЕ

Спрете да дразните хората като споменавате това име,още повече да му давате думата.Тоя никаквец се чуди откъде да усучи някой лев,че благодетеля му се покри в Сърбия и сега е станало мазало.Глаааад,братче,ама глад го чака.

Защо от 1989г.да започват бедите , щото се строшиха тогава розовите очила?

Ааа това ли беше дудукчията окъпан с екстременти.Чалгаджията и главен циркаджия Бюреков взе да дава акъл.Абе дудук скрий се бе

А Асеновград ?

Мамин Ваньо завършва автотранспорта с 3.50 след което си купува диплома за ИТ специалност. СРАМ ЗА ПЛОВДИВ!!!

Участвай в изборите гнусар такъв да видиш резила си

кмете, кмете - снабди се по-навреме с една пижамка, преди да те пратят при бай Ставри. Така може да си избереш разцветка, а не каквото ти дадат в ЦСЗ!

Всички в затвора. От 1989 година насам България е най големия РАЗВЪДНИК на ЦИГАНИ и крадливи и корумпирани депутати и управляващи

"Колега" Бареков, нали щяхте да "кандидатствате в МОН "за учител? Накъде сте се запътил с тази "визия за Пловдив"? А моята визия за кмет на Пловдив или за учител въобще не съвпада с вашия образ и личност.

Страхотен български сайт за игри от които се печели! Играй безплатно, печели истински награди!Десетки видове игри, томболи, лотарии!Развий твой блог - печели от писане на статии!Без ограничения - колкото повече играете, толкова повече печелите!Най-важното - напълно безплатно е, и се забавлявате!Регистрация тук - http://freelotto.eu?ref=70876&bsd=vi8YKxpwEmf

Всички в затвора.От 1989 година насам България не е видяла нищо хубаво. Стана РАЗВЪДНИК на ЦИГАНИ и крадливи и коромпирани депутати и управляващи

Николай спри се вече.Не си дръж като завислива съседка.Тотев е твой съгражданин.Вижте се.Кажете си кусурите.Защо такава злоба

Наесен с песен...

Хвани единия, удари другия!

Капута се държи на къса каишка от Шиши.

Браво , г-н Бареков, самата трагична истина е това за града ни:(

"Взриви мрежата" ли прочетох?