Баня търси имената на седем съветски воини

Мъжете са участници във Втората световна война, починали по време на лечение в местния санаториум през 1944-45 година

Местната общност в Баня и представители на посолството на Русия у нас заедно ще издирят имената на погребаните през Втората световна война в града съветски воини. Около тази идея се обединиха  кметът на Баня Стамен Гешев, заместник-кметът на община Карлово инж. Стойо Карагенски и група руснаци начело със секретаря на посолството на Русия у нас Виталий Зеленски. Срещата бе в Деня на победата 9 май. 

Заедно с десетки граждани на Баня групата от Русия начело с Виталий Зеленски  положиха  венци и цветя на паметника на седемте съветски воини, погребани в града. Мъжете са били ранени по бойните полета на Европа и са били настанени за лечение в балнеосанаториума в Баня, част от който по време на Втората световна война е бил превърнат в болница. В нея  са се лекували  фронтоваци от Съветската армия, както и българи. Седемте съветски  воини са били погребани в тогавашния гробищен парк, който сега е градски парк, през периода 1944-1945 година. Мястото на могилата е обозначено с оригиналната паметна плоча, а около нея преди време като знак на признателност бяха засадени седем кипариса. В средата на 80-те години на няколко метра от могилата бе изграден паметник на  седемте съветски воини.

В кратки слова Стойо Карагенски и Виталий Зеленски припомниха, че по време на Втората световна война Съветският съюз даде близо 27 милиона жертви, както и че без победата над хитлерофашизма днес Европа  и светът нямаше да бъдат същите.

Обещаваме си, че всяка година на 9 май ще идваме на това място, за да отдадем почит на загиналите във войната срещу хитлерофашизма, заяви Стойо Карагенски. Той покани всички за обща снимка.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?